Tarp geriausių pasaulio universitetų – keturios Lietuvos aukštosios mokyklos

Šiandien paskelbtas tarptautinis universitetų reitingas „2015–2016 QS World University Rankings”. Kaip ir pernai, šiemet tarp geriausių 700 pasaulio universitetų pateko keturios iš trylikos Lietuvos aukštųjų mokyklų: Vilniaus universitetas (VU), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU),Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) ir Kauno technologijos universitetas (KTU).

Geriausiai iš Lietuvos universitetų įvertintas VU – jis užėmė 501–550 vietą ir pakilo reitingų lentelėje iš 551–600 vietos. Į 701+ kategoriją jau keletą metų iš eilės patenka dar trys Lietuvos universitetai: VGTU, VDU ir KTU.

„Stabilios pozicijos reitinguose, kai kasmet vertinama vis daugiau aukštųjų mokyklų yra geras rezultatas. Daugelyje kriterijų, pagal kuriuos sudaromas universiteto balas, pasiekėme geresnių rezultatų nei praėjusiais metais. Net šešiose vertinimo pozicijose pakilome į 401+ vietą, o tai rodo, kad dirbame tinkame linkme bei esame pastebimi ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio kontekste“, – sako VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

VGTU „QS World University Rankings“ reitinge 401+ vertinimą gavo už universiteto reputaciją tarp akademikų, reputaciją tarp darbdavių, citavimo indeksą, užsienio dėstytojų dalį ir tarptautinių studentų skaičių.

Viso šiemet įvertinta 918 aukštojo mokslo įstaigų, tuo tarpu praėjusiais metais jų buvo 890. 2015–2016 QS World University Rankings“ reitinge ketvirtus metus iš eilės geriausiu pasaulyje pripažįstamas Masačusetso technologijos institutas. Antrąją vietą užima Harvardo universitetas, o trečiąją vietą dalijasi Kembridžo ir Stenfordo universitetai.

Su šiuo reitingu susijusi kita vertinimo sistema –„QS Stars“, detaliau analizuojanti aukštųjų mokyklų veiklą ir įvertinanti jų pažangą konkrečiose srityse. Lietuvoje geriausiai įvertintas VGTU, kuriam suteiktas bendras trijų žvaigždučių statusas. Aukščiausią penkių žvaigždučių vertinimą šis universitetas gavo trijose veiklos srityse: studijų, infrastruktūros ir inovacijų.

Vertinant universitetus pagal kryptis, VGTU užima 51–100 vietą iš 475 vertintų universitetų Architektūros kryptyje, o Civilinės inžinerijos ir statinių konstrukcijų – 101–150 vietą iš 486 įvertintų aukštųjų mokyklų. Tarp geriausiųjų šiose kryptyse nepateko daugiau nė vienas universitetas iš Baltijos šalių. Iš viso „QS World University Rankings by Subject“ reitinguose įvertinta daugiau nei 3 500 universitetų, tačiau tarp geriausiųjų 36 skirtingose studijų kryptyse pateko tik 894 aukštojo mokslo institucijos.

Parašykite komentarą