Europos investicijų plane – didelės galimybės ir Lietuvai

Ketvirtadienis, rugsėjo 17 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį,rugsėjo 18 d., 8 val. susitiks su Europos Komisijos vicepirmininku Jyrki Katainenu.

Susitikime bus aptartas Europos Komisijos įgyvendinamas Investicijų planas Europai ir galimybės Lietuvai pasinaudoti šiame plane numatytu Europos strateginių investicijų fondu.

Naujojo finansinio instrumento tikslas –  skatinti darbo vietų ES šalyse narėse kūrimą bei visos Europos ekonomikos augimą, jos konkurencingumo didinimą. Planuojama, kad Europos strateginių investicijų fondo veikla per trejus metus pritrauks 315 milijardų eurų investicijų ir sukurs 1,3 milijono naujų darbo vietų visoje ES.

Šis fondas įkurtas siekiant paskatinti privatų verslą investuoti į Europos Sąjungai svarbius, bet mažai dėmesio sulaukiančius projektus energetikos, aplinkos apsaugos, transporto, mokslinių tyrimų ir inovacijų srityse. Fondas taip pat padės įmonėms, kuriose dirba iki 3000 darbuotojų, gauti finansavimą ir prisidės prie ekonomikos augimo bei naujų darbo vietų kūrimo ES.

Fondo veikla ir parama verslui gali padėti ir Lietuvai pritraukti papildomų investicijų įgyvendinant strategiškai ir ekonomiškai svarbius projektus, tokius kaip daugiabučių renovacija, gatvių apšvietimo modernizavimas, mokslo ir technologijų centrų steigimas, energetinių jungčių ir infrastruktūros stiprinimas.

Lietuva Europos Komisijai jau yra identifikavusi 16 projektų, kurie galėtų pretenduoti į fondo lėšas. Bendra jų vertė – daugiau nei 9 milijardai eurų.     

Tačiau tam, kad milijardinės investicijos ateitų į Lietuvą, pasak Prezidentės, reikia aktyvių Vyriausybės veiksmų bendradarbiaujant su verslu ir atsakingo požiūrio rengiant kokybiškas projektų paraiškas, kurios atitiktų ES nustatytus reikalavimus.

Parašykite komentarą