Kaimo reikalų komitetas susitiko su Europos Komisijos nariu V.P. Andriukaičiu

Seimo Kaimo reikalų komiteto nariai 2015 m. rugsėjo 17 d. susitiko su Europos Komisijos nariu atsakingu už sveikatą ir maisto saugą Vyteniu Povilu Andriukaičiu. Susitikime aptarta kovos su afrikinio kiaulių maru, Rusijos embargo ir kai kurie kiti aktualūs klausimai.

Komisijos narys pažymėjo, kad tiek Rusijos embargas, tiek ir afrikinis kiaulių maras Europos Sąjungai kelia nemažų rūpesčių. Padėtį dar labiau apsunkina įvairūs kariniai konfliktai ir pabėgėlių krizė. Todėl minėtų problemų sprendimui būtina labai veiksmingai naudoti ES ir nacionalinius išteklius, skatinti vidaus vartojimą.

V. P. Andriukaičio nuomone, kovoje su afrikiniu kiaulių maru reikalingas kompleksiškas požiūris. Tikslinga apjungti Lietuvos, Latvijos, Estijos bei Lenkijos pastangas ir surengti konferenciją, kurioje dalyvautų šių šalių atsakingi žemės ūkio, aplinkos apsaugos, veterinarijos pareigūnai, mokslininkai, miškininkai, medžioklės žinovai.

Tampresnis įvairių ministerijų ir žinybų bendradarbiavimas turėtų būti ir Lietuvoje. Šiuo metu didžiausia atsakomybė perkelta tik ant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pečių. Europos Komisijos narys taip pat pažymėjo, kad jau padaryti pirmieji svarbūs žingsniai, siekiant sukurti vakciną nuo afrikinio kiaulių maro. Jis pakvietė aktyviau į šį darbą įsijungti ir Lietuvos mokslininkus.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius pateikė daug pavyzdžių, kai dabartinė medžioklės strategija, mažinant šernų populiaciją, yra neveiksminga ir atkreipė Aplinkos ministerijos vadovų dėmesį, kad šios institucijos indėlis, mažinant vilkų ir šernų populiaciją, yra per mažas.

Susitikimo dalyviai buvo informuoti, kad Lietuvoje yra apie 60 tūkst. šernų. Siekiama jų populiaciją mažinti iki tiek, kad vienam  kvadratiniam kilometrui miško jų tektų 0,5 vieneto.

 

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – O. Posaškova)

Parašykite komentarą