Naujos elektroninės paslaugos – efektyvesnis viešasis sektorius

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius šiandien Vilniuje atidarė konferenciją, skirtą Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurtoms naujoms Valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformos (VIISP) funkcijoms pristatyti. VIISP – tai platforma, kurioje centralizuotai kuriamos Lietuvos valstybės ir savivaldybių institucijų teikiamos e. paslaugos.

„Naujos šios platformos funkcijos ne tik užtikrina efektyvius institucijų informacinių sistemų ir registrų mainus, būtinus patogioms e. paslaugoms kurti, bet ir šias paslaugas leidžia sukurti greičiau bei pigiau. Institucijoms nebereikia atskirai diegti tokių sprendimų, kaip, sakykim, paslaugos gavėjo tapatybės nustatymas, apmokėjimas už paslaugas, keitimosi duomenimis standartizavimas“, – konferencijoje sakė susisiekimo ministras R. Sinkevičius.

Ministro teigimu, platformoje lengva tiek kurti naujas paslaugas, tiek jas integruoti su kitomis jau teikiamomis e. paslaugomis. Pirmoji Lietuvoje sudėtinė e. paslauga, sujungianti penkias su vaiko gimimu susijusias e. paslaugas, sukurta būtent VIISP. Tokia paslauga naujagimių tėvams jau teikiama ir netgi sulaukė tarptautinės žiniasklaidos įvertinimo.

VIISP taip pat sukurta daug kitų naujų funkcijų, kurios leis patogiau naudotis Elektroninių valdžios vartų portalu www.epaslaugos.lt. Atnaujinto dizaino svetainėje galima rasti visas administracines bei viešąsias paslaugas ir jas užsisakyti vienoje vietoje. Čia įdiegta nauja paieškos sistema, pagrįsta lietuvių kalbos sintaksės ir semantikos analize. Ši sistema vartotojams padės rasti e. paslaugas daug greičiau ir paprasčiau.

Kas mėnesį Elektroninių valdžios vartų portalo paslaugomis pasinaudoja apie 170 tūkst. unikalių interneto vartotojų. 

Parašykite komentarą