Sėkmingai vykdomas valstybės biudžeto planas suteikė galimybę socialdemokratams didinti mokesčių progresyvumą

Finansų ministerijai patvirtinus, kad valstybės biudžeto pajamų planas per sausio-rugpjūčio mėnesius buvo įvykdytas 100,8 proc., Lietuvos socialdemokratai iš karto pasirūpino, kad geri rezultatai būtų panaudoti mokesčių progresyvumui didinti. Socialdemokratai siūlys NPD padidinti iki 200 eurų.

„Prognozuotos aštuonių mėnesių biudžeto pajamos lenkia planuotąsias įplaukas. Šį faktą įvertinus, socialdemokratai siūlo nuo sausio 1 dienos padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo 166 eurų iki 200 eurų, o papildomąjį neapmokestinamąjį pajamų dydį už kiekvieną vaiką padidinti nuo 60 eurų iki 120 eurų“, – teigia Ministras Pirmininkas, LSDP Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Pajamų į valstybės biudžetą per aštuonis mėnesius surinkta 7 proc. daugiau nei 2014 metais ir 0,8 proc. daugiau nei buvo planuota šiemet. Nors šiais metais ekonomikos augimas buvo lėtesnis nei prognozuota, pagrindinių mokesčių surinkimo planai viršijo prognozes. Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų aštuonių mėnesių pajamų iš mokesčių planas įvykdytas 101,6 proc. Gauta 7,8 proc. daugiau nei pernai ir 1,6 proc. daugiau nei prognozuota. Vien tik valstybės biudžeto pajamų iš mokesčių planas įvykdytas 100,8 proc. Gauta beveik 28,5 mln. eurų daugiau, palyginti su aštuonių mėnesių planu ir 6,5 proc. daugiau nei tą patį laikotarpį pernai.

Gyventojų pajamų mokesčio įplaukos į valstybės ir savivaldybių biudžetus per aštuonis mėnesius buvo 3 proc. didesnės nei prognozuota. Už akcizines prekes surinkta 4,1 proc. daugiau nei buvo prognozuota. Pelno mokestis valstybės iždą papildė 9,6 proc. daugiau nei tikėtasi, o pridėtinės vertės mokesčio įplaukos valstybės biudžetą praturtino 4,4 proc. daugiau, palyginus su praėjusių metų sausio – rugpjūčio mėnesiais.

„Šios, tik ką prasidėjusios Seimo rudens sesijos vienas iš laukiančių esminių darbų – 2016 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių tvirtinimas. Todėl svarstant biudžetą kiekvienas sprendimas bus gerai pamatuotas ir įvertintas. Populistiniams, priešrinkiminiams partijų pažadams vietos nebus. Socialdemokratų Vyriausybė ir toliau atkakliai sieks palankesnės aplinkos naujoms darbo vietoms kurtis, sudaryti sąlygas kelti atlyginimus, pensijas, pritraukti investuotojus, stiprinti Lietuvos ekonomikos konkurencingumą“, – svarbiausius tikslus įvardija Vyriausybės vadovas A. Butkevičius.

LSDP infocentro vadovė

Jolanta Bielskienė

Tel. Nr. 8 612 01274

Parašykite komentarą