PARODA „BALTŲ ŽENKLAI TEKSTILĖJE“ – KAUNE

Rugsėjo 21 d., pirmadienį, 17 val., Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) atidaroma keliaujanti tekstilės kūrinių paroda „Baltų ženklai tekstilėje“.
Paroda „Baltų ženklai tekstilėje“ organizuojama projekto „Kitokia tekstilė“, kurį nuo 2009 m. įgyvendina Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus Tekstilės sekcija, kontekste. Pagrindinis projekto tikslas ir misija – skleisti tekstilės meno idėjas Lietuvos ir kaimyninių šalių regionuose, esančiuose atokiau nuo kultūros ir meno centrų.
Šiųmetės parodos tema aktualizuoja mūsų tautos kultūrinį palikimą. Nuo pasaulio suvokimo pradžios vaizdinės formos keliauja iš vienos epochos į kitą. Kintantys kontekstai gimdo vis kitokį vaizdinio prasminį turinį. Tai, kas „seniai“ žinoma, atrandama iš naujo, atgimsta sakraliai reikšminguose, amžinuose dalykuose. Senosios formos ir vaizdiniai, apipinti dvasinės bei racionalios patirties, atskleidžia naujus aspektus, sukuria savojo laiko ženklus, savo kultūros įvaizdį.
Parodoje pristatomi kūriniai – tai semantinės ženklų struktūros, savotiškos nuorodos į Lietuvos kultūros palikimą, tautos dvasią. Stilizuotai vaizduojami senieji baltų simboliai ir ženklai (svastika, kryžius, ratas ir kt.) įvairiuose šiuolaikiniuose kontekstuose įgauna kitą, istorinėmis, socialinėmis, politinėmis konotacijomis apipintą, prasmę. Užkoduoti vaizdiniai kviečia parodos lankytoją surasti besiskleidžiančias baltiškųjų ženklų interpretacijas, ne tik pažvelgti į ženklus iš šių dienų perspektyvos, bet ir pasidalinti juos apsivijusiomis istorijomis.
Kolekcijos kūrinių autorės: Liucija Banaitienė, Danguolė Bečelytė-Čachavičienė, Danguolė Brogienė, Virginija Kirvelienė, Liucija Kudžmienė, Rūta Marija Narvydienė, Irena Piliutytė, Birutė Sarapienė, Genovaitė Sasnauskienė, Aušra Sedlevičiūtė, Ona Staskevičienė, Danutė Valentaitė, Lina Zavadskė.

Paroda veiks iki spalio 20 d. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Parašykite komentarą