ŽTK pirmininkė Z.Žvikienė: JK kova su šių dienų vergove negailestinga, yra ko pasimokyti

2015 m. rugsėjo 18 dieną Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkė Zita Žvikienė priėmė Jungtinės Karalystės Kovos su šiuolaikine vergove komisarą Keviną Hailandą (Kevin Hyland). Susitikime dalyvavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, parlamentinės grupės „Parlamentarai prieš prekybą žmonėmis“ pirmininkė Giedrė Purvaneckienė, Žmogaus teisių komiteto narė Ona Valiukevičiūtė. Prieš užimdamas komisaro pareigas, K. Hailandas vadovavo Metropolitano policijos Kovos su prekyba žmonėmis skyriui, kurio veikla tarptautiniu mastu buvo laikoma kovos su prekyba žmonėmis pavyzdžiu. K. Hailandas turi daugiau nei 30 metų patirtį tiriant organizuoto nusikalstamumo schemas ir pasiekiant ilgų laisvės atėmimo nuosprendžių keliose rezonansinėse prekybos žmonėmis bylose.

K. Hailandas parlamentarams pristatė Jungtinėje Karalystėje (JK) įgyvendinamą kovos su prekyba žmonėmis modelį. Jungtinės Karalystės kovos su šiuolaikine vergove įstatymas buvo priimtas 2015 metais, kaip viena iš būtiniausių šio įstatymo įgyvendinimo prielaidų yra numatyta Kovos su šiuolaikine vergove  komisaro pozicija.

Jungtinėje Karalystėje prekiautojai žmonėmis baudžiami laisvės atėmimo bausmėmis, tam tikrais atvejais – iki gyvos galvos. Įstatymu nustatytos ir efektyvios prevencinės priemonės. Pavyzdžiui, jei manoma, kad asmuo yra potencialiai pavojingas, jis yra baustas kitoje šalyje už prekybos žmonėmis veikas, atvykęs į JK, toks asmuo gali būti atidžiai stebimas atsakingų institucijų. Taip pat vykdomi projektai, kuriais siekiama „sušildyti“ auką, jog ji pasitikėtų pareigūnais, jaustųsi saugi ir nebijotų liudyti. Į tokių projektų veiklą įtraukiamos ir religinės bendruomenės. Pats K. Hailandas aktyviai dalyvavo įkuriant Santa Marta grupę – aukšto lygio strateginės partnerystės grupę, kurią sudaro tarptautinės teisėtvarkos institucijos, Katalikų bažnyčia ir pilietinė visuomenė. Šios grupės veiklą 2014 metais Vatikane inauguravo popiežius Pranciškus. 2015 m. už pastangas kovojant su prekyba žmonėmis Jos Didenybė Karalienė Elžbieta II įteikė K. Hailandui Britanijos Imperijos Ordiną (OBE).

Atsižvelgdama į tai, kad nemažai Lietuvos piliečių patenka kaip gyvos prekės į Jungtinę Karalystę, o tokių atvejų yra išaiškinama nemažai, Z. Žvikienė dėkojo K. Hailandui  už aktyvią ilgametę veiklą kovos su prekybą žmonėmis srityje bei JK vykdomą negailestingą kovą su šių dienų vergove. 2014 metais galimai 69 lietuviai tapo šiuolaikinės vergovės aukomis. Tokie žmonės dažniausiai dirba žemės ūkio, maisto gamybos sektoriuje, tačiau Jungtinėje Karalystėje fiksuota ir tokių atvejų, kai žmonės buvo verčiami rinkti labdarą. Taip pat kasmet išaiškinama nemažai merginų iš Lietuvos pardavimo prostitucijai atvejų.

ŽTK pirmininkė Z. Žvikienė planuoja tęsti kovos su prekyba žmonėmis problemų nagrinėjimą komitete, aptariant nacionalinio pranešėjo institucijos klausimą bei kitas kilusias problemas, trukdančias mažinti prekybos žmonėmis mastus.

  

Nuotraukoje: ŽTK pirmininkė Zita Žvikienė. Seimo kanceliarijos (aut. – O. Posaškova) nuotrauka.

Parašykite komentarą