Klausos negalią turintys jaunuoliai vieną dieną darbuosis LR Seime

Kiekvieną trečią rugsėjo sekmadienį pasaulis mini tarptautinę kurčiųjų dieną. Šiai dienai paminėti Lietuvos kurčiųjų jaunimo asociacija (LKJA), bendradarbiaudama su Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga (LSDJS), inicijuoja projektą „Seimas gyvai: viena diena su LR Seimo nariu“, kurio globėja yra LR Seimo narė Raminta Popovienė.

„Iki šiol moksleiviams buvo organizuojami panašaus pobūdžio projektai ir renginiai, tačiau jie nebuvo pritaikyti klausos negalią turintiems asmenims. Tokia idėja – tai analogų neturintis projektas Lietuvoje, kuris skatina lygybę ir klausos negalią turintį jaunimą patikėti savo galimybėmis, kad turint daug noro, valios, užsispyrimo, įmanoma pasiekti visko, net tapti LR Seimo nariu“, – apie projekto idėją pasakojo LKJA atstovai.

LSDJS pirmininko Ramūno Buroko teigimu, būtina mažinti barjerus tarp visuomenės ir valdžios, siekiant didesnio kiekvieno visuomenės nario įsitraukimo priimant sprendimus. „Projekto tikslas yra parodyti, kad Seimas ir Vyriausybė yra visuomenei atviros institucijos, kurioms piliečių balsas yra svarbus. Taip pat norime parodyti Seimą ir Vyriausybę iš vidaus, kaip yra priimami sprendimai, kaip jie derinami tarp institucijų ir įvairių visuomenės grupių, kaip priimami ir įgyvendinami įstatymai“, – kalbėjo R. Burokas.

Šio projekto metu jauni, klausos negalią turintys žmonės susipažins su LR Seimo narių darbu, jų kasdienybe, pamatys, kaip dirba įstatymų leidžiamoji valdžia iš vidaus bei pajaus, ką reiškia būti Seimo nariu. Kiekvienas dalyvis kartu su paskirtu LR Seimo nariu dalyvaus bendroje spaudos konferencijoje, komitetų posėdžiuose bei kartu diskutuos. Praktikantai tuo pačiu Seimo narius supažindins su jų bendruomenės aktualijomis, pasidalins idėjomis. Projekto metu klausos negalią turinčius jaunuolius lydės gestų kalbos vertėjai.

„Projekto tikslas – atkreipti dėmesį į klausos negalią turinčių žmonių problemas, atskleisti būdus, kaip padėti jiems tapti lygiaverčiais visuomenės nariais, sudaryti sąlygas Lietuvos jaunimo kurčiųjų asociacijos nariams susipažinti su LR Seimo darbu. Tikimės, kad nors ir per trumpą laiką – vieną dieną – sugebėsime susipažinti su esama situacija, atkreipsime visuomenės, atsakingų institucijų dėmesį į jaunimo kurčiųjų bendruomenės iškeltas problemas ir ieškosime sprendimo būdų“, – teigė projekto globėja LR Seimo narė Raminta Popovienė.

Projektas „Seimas gyvai: viena diena su LR Seimo nariu“, skirtas Tarptautinei kurčiųjų dienai paminėti, įvyks rugsėjo 30 d. LR Seime.

Parengė Vilma Barišauskaitė

Parašykite komentarą