Seimas po pateikimo pritarė siūlymui dėl akcizų šildymui naudojamoms gamtinės dujoms

Seimas svarstys Akcizų įstatymo pataisų projektą Nr. XIIP-3430, parengtą atsižvelgiant į europinių direktyvų nuostatas, pagal kurias Lietuva privalo akcizais apmokestinti gamtines dujas, naudojamas kaip šildymui skirtą kurą.

Pristatydamas projektą Seimo nariams finansų viceministras Romualdas Gėgžnas pažymėjo, kad gamtinėms dujoms, naudojamoms kaip šildymui skirtas kuras, būtų taikomas minimalus Europos Sąjungos teisėje nustatytas 1,08 euro vienai megavatvalandei produkto akcizų tarifas. Naudojant šias dujas verslo reikmėms būtų taikomas sumažintas akcizų tarifas 0,54 euro vienai megavatvalandei produkto

„Gamtinių dujų naudojimas kaip šildymui skirtas kuras apmokestinimas akcizais gali šiek tiek padidinti centralizuotai tiekiamos šilumos, kuriai gaminti naudojamos gamtinės dujos, kainas. Išankstiniais skaičiavimais centrinis šildymas vidutiniškai pabrangtų 49 dešimt tūkstantosiomis euro kilovatvalandei. Preliminariu vertinimu senos statybos, nerenovuotos, 60 kv. m buto šildymas, šildomas centriniu šildymu vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,73 euro per mėnesį. Gamtinių dujų naudojimui, kaip šildymui skirtas kuras verslo reikmėms 1 kb. m pabrangtų penkiomis tūkstantosiomis euro arba 0,005 cento, ne verslo reikmėms viena dešimtąją euro arba 0,01 centu. Tačiau kitoms reikmėms nei šildymui naudojamoms gamtinėms dujoms, pavyzdžiui, trąšų gamybai, akcizai gamtinėms dujoms iš viso nebūtų taikomi“, – sakė viceministras.

Pasak R. Gėgžno, apmokestinus akcizais gamtines dujas naudojamas, kaip šildymui skirtas kuras, papildomai iš akcizų būtų gauta apie 3,1 mln. eurų pajamų.

Teikiamu projektu siūloma nustatyti, kad nuo akcizų už gamtines dujas būtų atleidžiamos eksportuojamos gamtinės dujos; į kitą valstybę narę tiekiamos gamtinės dujos; gamtinės dujos, naudojamos kaip vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusų variklių degalai; gamtinės dujos, išskyrus gamtines dujas, naudojamas kaip variklių degalai, tiekiamos buitiniams gamtinių dujų vartotojams, taip pat asmenims, kurie pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymą turi paramos gavėjo statusą; gamtinės dujos, naudojamos technologinėms reikmėms gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo tinkluose ir gamtinių dujų skystinimo proceso metu; gamtinės dujos, naudojamos mišriai šilumos ir elektros energijos gamybai.

Tais atvejais, kai asmuo, kuriam gamtinės dujos būtų parduotos ar kitaip perduotos naudoti kaip variklių degalai ar šildymui skirtas kuras ir už kurias akcizai buvo sumokėti, vėliau šias gamtines dujas panaudotų tikslams, kuriems įgyvendinti gamtinės dujos pagal Akcizų įstatymą atleidžiamos nuo akcizų (pavyzdžiui, gamtinės dujos eksportuojamos, tiekiamos į kitą valstybę narę), sumokėti akcizai būtų grąžinami Mokesčių administravimo įstatymo nustatyta tvarka, reglamentuojančia mokesčių permokos grąžinimą.

Projektams po pateikimo pritarė 32, prieš balsavo 2, susilaikė 16 Seimo narių. Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – lapkričio 10 d.

Parašykite komentarą