Seimo LSDP frakcijos pranešimas. Seimo LSDP frakcijos narė R. Popovienė: „Gyvenimo katastrofa yra ne negalia, o nemeilė“

2015 m. rugsėjo 29 d. pranešimas VIR 

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narė, Seimo Socialinių reikalų ir darbo  komiteto narė Raminta Popovienė šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje Tarptautinei neįgaliųjų dienai, pristatė socialinę – meninę akciją „Griaukime sienas!“.

R. Popovienė akcentavo, kad neįgaliesiems bendravimas ir dėmesys – ne mažiau svarbesnis, o neretai ir svarbesnis už materialinę paramą, todėl tikslas – kad akcija „Griaukime sienas“ vyktų ištisus metus. „Gyvenimo katastrofa yra ne negalia, o nemeilė“, – tokia pagrindinė buvo spaudos konferencijos mintis, kurią yra pasakiusi Lietuvos prozininkė, dramaturgė ir eseistė Vanda Juknaitė.

Pernai gruodžio 3 d., kai kasmet minima Tarptautinė neįgaliųjų diena, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ pirmą katrą surengė socialinę – meninę akciją „Griaukime sienas“, kurios tikslas – mažinti neįgaliųjų socialinę atskirtį ir kurios globėjas buvo Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Šiemet akcijos globą perėmė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, socialdemokratė Kristina Miškinienė. „Griaukime sienas“ šiemet prasideda rugsėjį. Jos atidarymas – šiandien 14 val. kultūros bare „Kablys“. Bus daromi akcijos „Griaukime sienas“ simboliai – vėjo malūnėliai, važinėjama su riedlentėmis, grojama muzika ir kt. „Griaukime sienas“ – keliaujanti akcija, kuri vyks visoje Lietuvoje. Akciją užbaigs Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ su Lietuvos neįgaliųjų forumu gruodžio 2 d., Tarptautinės neįgaliųjų dienos išvakarėse. Tarp akcijos rėmėjų – Lietuvos kultūros taryba ir UAB „BSS grupė“.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ pirmininkė Viktorija Vitaitė pabrėžė: „Tai – gerumo akcija ir kartu neįgaliųjų orumo akcija. Jos tikslas – per kūrybą suartinti neįgaliuosius ir sveikuosius, geriau pažinti vieniems kitus ir didinti tarpusavio supratimą. Tuomet ir neįgaliųjų keliami reikalavimai neatrodys beprasmiai, o socialines problemas bus lengviau drauge spręsti. Toks sambūvis visuomenėje turi tapti norma.“

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus padėjėja Genovaitė Paliušienė teigė, kad Lietuvoje neįgaliesiems valstybė teikia ne tik materialią paramą, bet ir užimtumo, ugdymo, socialinės reabilitacijos, socialinio būsto ir kitas paslaugas, kuriomis siekiama kuo labiau integruoti neįgaliuosius į visuomenę ir darbo rinką, taip pat – juos pačius įtraukti į šių paslaugų teikimą. Ji taip pat akcentavo, kad neįgalieji ir jų organizacijos yra labai aktyvios, o valstybė remia jų įsitraukimą į aktyvų gyvenimą. 

2015 m. per savivaldybes yra finansuojama daugiau nei 400 projektų, skirtų neįgaliesiems, o pastaraisiais metais vis daugiau neįgaliųjų mokosi Lietuvos universitetuose, nes tam sukuriamos reikiamos sąlygos. Šiuo metu tokių studentų yra apie 1000. Priimti Užimtumo rėmimo ir Socialinių įmonių įstatymai, kuriais siekiama padėti neįgaliesiems konkuruoti darbo rinkoje.

Vilniaus lietuvių namų, kuriuose mokosi 300 moksleivių iš 30 pasaulio šalių, direktorius Gintautas Rudzinskas papasakojo, kaip šios mokyklos mokiniai savanoriauja akcijoje „Griaukime sienas“: „Tai – didelė pamoka moksleiviams, kuri ugdo vaikų gerumą. Spalio pabaigoje mūsų gimnazijoje vyks specialus renginys, kurio metu moksleiviai lankysis pas neįgaliuosius, o šie dalyvaus mokyklos pamokose.“

Akciją remia UAB „BSS grupė“. Jos atstovas Renatas Dūdys, kurio įmonė nuo 2009 m. sukūrė apie 600 darbo vietų neįgaliesiems, tvirtino, kad dažnai neįgalieji gali žymiai daugiau, nes jų motyvacija – stipresnė: „Labai svarbu jiems padėti neprarasti socialinių ryšių, kad jie neliktų vieniši, o galėtų save realizuoti ir jaustis reikalingi.“

 

 

LSDP informacinio centro vadovė Jolanta Bielskienė, mob. 8 612 01 274

Parašykite komentarą