Seimas svarstys siūlymus dėl geresnių lituanistinio švietimo užsienyje pedagoginių darbuotojų išvykimo sąlygų

Seimas po pateikimo pritarė Švietimo įstatymo 25 straipsnio pataisų projektui Nr. XIIP-3539, kuriuo siekiama geresnių formaliojo ir neformaliojo lituanistinio švietimo užsienyje pedagoginių darbuotojų išvykimo sąlygų. Teikiamomis pataisomis numatoma sudaryti palankias sąlygas pedagoginiams darbuotojams, dirbantiems lituanistinėse švietimo įstaigose užsienyje, grįžti dirbti į Lietuvos švietimo įstaigas; taip pat patikslinti sąvokas.

Kaip pažymėjo projektą pristatęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas, 41 užsienio šalyje veikia užsienio lietuvių bendruomenės. Ypatingas vaidmuo išsaugant tautinį identitetą tenka daugiau kaip 30 pasaulio šalių veikiančioms lietuviškoms formaliojo ir neformaliojo ugdymo įstaigoms, kuriose mokosi apie 8 tūkst. mokinių, dirba daug mokytojų. Pasaulyje yra apie 40 lituanistikos baltistikos centrų, kuriuose tiriama arba dėstoma lietuvių kalba ir kultūra.

„Mokytojams, dirbantiems lituanistinėse mokyklose, neapmokamos atostogos, pedagoginiams darbuotojams, kurie grįžta dirbti į Lietuvą, neįvertinamas darbo stažas, kada jie dirbo užsienyje, ir jų pedagoginio darbo patirtis. Todėl mes siūlome, kad būtina sudaryti vienodas galimybes Lietuvoje ir užsienio lituanistinėse mokyklose bei lituanistikos centruose dirbantiems pedagoginiams darbuotojams kaupti pedagoginį darbo stažą, o grįžus į Lietuvą turėti galimybę jį įvertinti“, – sakė komiteto vadovas.

Pasak R. Paliuko, priėmus teikiamą projektą, atsirastų aiškus teisinis pagrindas pedagoginiams darbuotojams, dirbantiems lituanistinio švietimo įstaigose užsienyje, nustatyti išvykimo sąlygas, juos remti ir grįžus į Lietuvą šiems pedagogams įvertinti jų pedagoginę veiklą užsienyje.

Galiojantį įstatymą siūloma papildyti nuostata, numatančia, kad Vyriausybės nustatyta tvarka būtų remiami ir skatinami asmenys, vykstantys dirbti ir (ar) dirbantys lituanistinio švietimo įstaigose užsienyje. Pedagoginių darbuotojų, dirbančių lituanistinio švietimo įstaigose užsienyje, pedagoginės veiklos užsienyje patirtis būtų įvertinama švietimo ir mokslo ministro nustatyta tvarka nustatant jų darbo užmokestį Lietuvos mokyklose.

Projektui po pateikimo vienbalsiai pritarė 77 Seimo nariai.

Pagrindiniu šių trijų klausimų svarstyme paskirtas Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – spalio 20 d.

Parašykite komentarą