Seimo Darbo partijos frakcijos pranešimas. „D. Mikutienė: „Nauji reikalavimai reabilitacijos įstaigoms – keliantys abejones ir neskaidrūs“

2015 m. spalio 1 d. pranešimas VIR

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, Darbo partijos frakcijos narė Dangutė Mikutienė įsitikinusi, kad sveikatos apsaugos ministrės įsakymu „Dėl medicininės reabilitacijos įstaigų (padalinių) veiklos specialiųjų reikalavimų aprašo patvirtinimo“ įtvirtinti papildomi reikalavimai asmenims, teikiantiems ir norintiems toliau teikti ambulatorinės reabilitacijos paslaugas, įsirengti vandens procedūras – vertikalias vonias arba baseiną arba vandens taką, gydomuosius dušus ar kitas vonias – yra diskriminacinio pobūdžio bei iškreipiantys reabilitacinių paslaugų teikimo rinką.

„Seimo Sveikatos reikalų komitetas savo posėdyje svarstė šį didelio nepasitenkinimo ir nepritarimo paslaugų teikėjų tarpe sulaukusį papildomus reikalavimus reabilitacinėms įstaigoms nustatantį sveikatos apsaugos ministrės įsakymą ir priėjo išvados, kad medicininės reabilitacijos paslaugų, teikiamų pacientams, kokybė negali būti bloginama, o atskiros reabilitacinės įstaigos proteguojamos. Tokie reikalavimai, kaip dešimtis ar net šimtą tūkstančių kainuojančio baseino ar kitos infrastruktūros vandens procedūroms įsirengimas per 3 mėnesius, yra nelogiškas ir nepagrįstas, todėl neigiamai atsilieps tiek reabilitacijos įstaigoms, tiek jų pacientams“, – įsitikinusi Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė.

Iki šiol sanatorijos ir kitos reabilitacines paslaugas teikiančios įstaigos neprivalėjo turėti vandens procedūrų, o esant pacientų pageidavimams ir poreikiui, galėjo sudaryti sutartis su kitomis įstaigomis, kurios turi vandens procedūras ir ten suteikti tinkamas paslaugas pacientams. Tačiau šių metų liepą sveikatos apsaugos ministrė nutarė įvesti papildomus reikalavimus ir nurodė, kad nuo šių metų lapkričio 1 d. visos reabilitacines paslaugas teikiančios įstaigos privalo turėti vandens procedūras, o jeigu neturi – per tris mėnesius privalo jas įsirengti.

Sveikatos reikalų komiteto nariams abejones dėl skaidrumo sukėlė ir darbo grupės, ruošusios šį teisės aktą, sudėtis, kurioje dominavo didžiųjų klinikų atstovai ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) valdininkai. Šį įsakymą, prieš pasirašant ministrei, vizavo daug SAM specialistų, bet niekas net nesigilino į diskriminacinius pasiūlymus, iškraipančius reabilitacijos paslaugų rinką.

„Sveikatos reikalų komitetas siūlo ministerijai nedelsiant stabdyti įsakymo įsigaliojimą bei papildyti darbo grupės sudėtį atstovais iš regionų, kad įsakymas būtų parengtas skaidriai ir objektyviai. Be to, įstaigų ir organizacijų atstovai galės Sveikatos apsaugos ministerijai pateikti konkrečius pasiūlymus dėl įsakymo tobulinimo – juk tai, kad po šio ministrės įsakymo buvo gauta labai daug pastabų ir skundų, rodo, kad jis parengtas skubotai ir neatsakingai“, – sakė Seimo narė D. Mikutienė.

Daugiau informacijos:

Darbo partijos informacijos centras

(tel.: (8 5) 239 6956, mob. 8 620 75 098; el. p. press@darbopartija.lt)

Parašykite komentarą