Patvirtintas Nacionalinis kraštovaizdžio tvarkymo planas

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patvirtino Nacionalinį kraštovaizdžio tvarkymo planą. Tai valstybės lygmens teritorijų planavimo dokumentas, apimantis visą Lietuvos teritoriją (išskyrus šaliai priklausančius teritorinius vandenis Baltijos jūroje) ir nustatantis mūsų šalies kraštovaizdžio apsaugos ir naudojimo principines nuostatas bei svarbiausias tvarkymo kryptis.

„Tokius nacionalinius kraštovaizdžio tvarkymo planus turi nedaugelis pasaulio šalių, todėl jį patvirtinę esame savotiški lyderiai. Lietuva, 2002 m. ratifikavusi Europos kraštovaizdžio konvenciją, kraštovaizdžio planavimo srityje žengia pirmaujančiųjų gretose ir siekia, kad mūsų vertingas kraštovaizdis būtų atsakingai tvarkomas, naudojamas ir saugomas“, – sakė aplinkos ministras.

2012–2015 m. rengtas planas yra bendro teritorijų planavimo, kraštotvarkos, kraštovaizdžio geografijos, kultūros paveldo specialistų, mokslo institucijų ekspertų darbo rezultatas. Plane apibendrinamos mokslo žinios ir pastarojo dešimtmečio planavimo praktika bei nustatatomos kraštovaizdžio tvarkymo kryptys. Patvirtintą planą sudaro sprendiniai ir 4 brėžiniai.

„Savo sričių specialistų parengtas Nacionalinis kraštovaizdžio tvarkymo planas padės numatyti kraštovaizdžio tvarkymo ir apsaugos darbus bent dešimtmečiui į priekį ir integruoti juos ne tik į Aplinkos ministerijos, bet ir į kitų institucijų, savivaldos darbotvarkę. Juk kraštovaizdžio apsauga – visų mūsų pareiga ir siekis“, – sakė K. Trečiokas. 

Plano sprendiniai nustato teritorijos kraštovaizdžio formavimo, apsaugos, naudojimo, tvarkymo ir planavimo principines nuostatas, kraštovaizdžio tvarkymo zonas ir jų struktūrą pagal svarbiausius teritorijos vystymo prioritetus. Taip pat šalies kraštovaizdžio tvarkymo reglamentavimo kryptis, nurodančias, kuriose teritorijose turi būti vykdomas intensyvus, o kuriose, įvertinus kraštovaizdžio gamtines ir kultūrines vertybes, – tausojantis ar kompleksinis teritorijų naudojimas. Šiame planavimo dokumente taip pat siūlomos priemonės, skirtos kraštovaizdžio ekologinei pusiausvyrai palaikyti, gamtiniam karkasui formuoti, gamtinėms, kultūrinėms vertybėms bei kraštovaizdžio kompleksams išsaugoti.

Nacionalinis kraštovaizdžio planas leis integruoti kraštovaizdžio politikos nuostatas į kitų ūkio šakų strategines programas ir planus. Šį teritorijų planavimo dokumentą galima vadinti valstybės ir savivaldos institucijoms duotu įrankiu – atspirties tašku koreguojant rajonų, miestų savivaldybių teritorijų bendruosius planus, kitus teritorijų ar strateginio planavimo dokumentus, o visuomenei – raktu Lietuvos kraštovaizdžio įvairovei pažinti, pilietiškumui ir atsakomybei didinti. 

Plano originalai (įskaitant grafinę dalį) saugomi ir su jais susipažinti galima Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriuje(407, 418 k., A. Jakšto g. 4/ 9, Vilnius). Planui pristatyti artimiausiu metu Aplinkos ministerija išleis atskirą leidinį.

Visuomenės informavimo skyrius

2015-10-05

Parašykite komentarą