Vilniuje vyks Baltarusijos žmogaus teisių ir mirties bausmės vykdymo problematikai skirta diskusija

2015 m. spalio 7 d., trečiadienį, 16 val. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejuje (Aukų g. 2A, Vilnius) vyks Baryso Zvozskau Baltarusijos žmogaus teisių namų ir žmogaus teisių gynimo organizacijos „Freedom House“ organizuojama diskusija „Nužudymas pagal nuosprendį…“ Šis renginys yra kampanijos „Žmogaus teisių gynėjai prieš mirties bausmę Baltarusijoje“, organizuojamos spalio 5–10 d. ir skirtos Pasaulinei kovos su mirties bausme dienai paminėti, dalis.

Renginyje dalyvaus žinomi žmogaus teisių gynėjai ir pilietinės visuomenės aktyvistai. Susirinkusiesiems bus parodytas naujas dokumentinis filmas „6 argumentai prieš mirties bausmę“. Jį sudaro šeši siužetai, pasakojantys apie mirties bausmės neproporcingumą ir žiaurumą. Žiūrovai galės užduoti klausimus filmo režisieriui Viktorui Tretjakovui, scenarijaus autorei Polinai Stepanenko ir kampanijos „Žmogaus teisių gynėjai prieš mirties bausmę Baltarusijoje“ koordinatoriui Andrejui Paludai.

Diskusija „Nužudymas pagal nuosprendį…“ palies ir neteisminio susidorojimo Baltarusijoje klausimus. Žmogaus teisių gynėja Raisa Michailovskaja papasakos apie nepaaiškinamus Aleksandro Lukašenkos oponentų dingimus ir niekaip nesibaigiantį tų bylų tyrimą. Renginio metu tylos minute bus pagerbti žuvusieji ir dingusieji, simboliškai uždegta žvakė.

Renginyje taip pat dalyvaus ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Rytų kaimynystės klausimais dr. Žygimantas Pavilionis. Diskusiją ves „Freedom House“ projektų direktorius Lietuvoje Vytis Jurkonis.

Vienas žinomiausių rusų rašytojų Fiodoras Dostojevskis dar XIX a. rašė: „Nužudymas pagal nuosprendį yra nepalyginamai baisesnis negu galvažudiškas nužudymas. Tas, kurį galvažudys žudo, būtinai dar tikisi, kad išsigelbės: iki paskutinio akimirksnio. O čia paskutinė viltis, su kuria mirti dešimt kartų lengviau, atimama tikrai; čia yra nuosprendis, ir tai, kad tikrai jo neišvengsi, ir yra baisiausia kančia, ir didesnės kančios nėra pasaulyje. Kas pasakė, kad žmogaus prigimtis gali tai pakelti ir neišeiti iš proto?“ Tokio pat požiūrio laikosi ir žmogaus teisių gynėjai, kovojantys prieš mirties bausmę Baltarusijoje.

Baltarusija yra vienintelė Europos valstybė, kurioje iki šiol galioja ir yra taikoma mirties bausmė. Europos Sąjunga, pasisakanti prieš mirties bausmės vykdymą bet kokiais atvejais ir bet kokiomis aplinkybėmis, ne kartą ragino Baltarusiją panaikinti mirties bausmę. Visuotinis mirties bausmės panaikinimas yra vienas svarbiausių Europos Sąjungos žmogaus teisių politikos tikslų. Kasmet spalio 10 d. minima Pasaulinė ir Europos kovos su mirties bausme diena.

Parašykite komentarą