Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė: Lietuvos ir Švedijos santykiai klesti, o ateityje taps dar tampresni

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė susitiko su  į Lietuvą oficialaus valstybinio vizito atvykusia Švedijos karališkąją pora – Karaliumi Karlu Gustavu XVI ir Švedijos Karaliene Silvija. Drauge su karališkąja pora mūsų šalyje lankosi ir Švedijos užsienio reikalų, verslo ir inovacijų, gynybos ministrai bei Švedijos verslo delegacija.

„Lietuva nuo pat pirmųjų mūsų atkurtos nepriklausomybės žingsnių jautė ypatingą Švedijos ir jos žmonių dėmesį, palaikymą ir padrąsinimą. To pamiršti neįmanoma. Šiandien mes džiaugiamės, kad mūsų šalis sieja artimi ryšiai. Visose srityse mes turime kuo pasidžiaugti“, – susitikime sakė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Pasak parlamento vadovės, mūsų dvišaliai ekonominiai santykiai klesti ir to įrodymas – prekybos apimtys, kurios auga jau ne vienerius metus. Švedija – didžiausias investuotojas Lietuvoje, mūsų šalyje veikia per pusantro šimto švedų kapitalo įmonių. Bendradarbiavimas tik stiprėja. Jau šiais metais planuojama, kad pradės veikti 700 MW elektros jungtis su Švedija NordBalt, kuri leis mums integruotis į Šiaurės ir Skandinavijos šalių elektros rinką.

„Matome ir naujų bendradarbiavimo galimybių. Švedijai siūlome išnaudoti mūsų Suskystintų dujų terminalo galimybes. ,,Klaipėdos nafta‘‘ pasirengusi atlikti transportavimo paslaugas ir mažais laivais tiekti suskystintas dujas iš Lietuvos Švedijos dujų terminalams. Taip pat kviečiame Švediją išnaudoti mūsų potencialą transporto sektoriuje ir prisijungti prie konteinerinio traukinio „Vikingas“ projekto, kuris užtikrintų greitą ir saugų Švedijos krovinių gabenimą per Klaipėdos jūrų uostą Juodosios jūros bei kitomis kryptimis“, – teigia L. Graužinienė.

Švedijos delegacija pažymėjo, kad Lietuva ir Švedija yra brandžios demokratijos šalys, kurias vienija ne tik Baltijos jūra, bet ir tos pačios vertybes, energetiniai, tvarios plėtros ir saugumo siekiai.

Susitikime pasikeista valstybinėmis dovanomis, o garbingi svečiai taip pat pasirašė svečių knygoje. Po susitikimo Seimo Pirmininkės kabinete parlamento vadovė ir Švedijos Karalius Karlas Gustavas XVI  bei Karalienė Silvija apžiūrėjo Sausio 13-osios memorialą.

Seimo Pirmininko vyresnysis patarėjas Rosvaldas Gorbačiovas

Tel. (8 5) 239 6005

Parašykite komentarą