Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys – atviru formatu

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) visuomenei pristato 2003-2015 m. (iki 2015-06-30) įvykusių viešųjų pirkimų duomenis, pateikiamus atviru, visiems vartotojams patogiu ir lengvai valdomu formatu.

„Viešumas – efektyviausias būdas skaidrinti viešuosius pirkimus. Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys ir iki šiol buvo atviri. Tačiau sistema sudėtinga neįgudusiam vartotojui. Pateikdama savo duomenis prieinamu ir patogiu būdu, VPT žengia esminį žingsnį skaidresnių viešųjų pirkimų link – siekiame, kad Lietuvos visuomenė žinotų, kokie vyksta pirkimai, kokios įmonės sudaro sandorius. Viešiesiems pirkimams kasmet išleidžiama milijardai eurų. Šios lėšos turi milžinišką įtaką Lietuvos ekonomikai ir kiekvieno piliečio gerovei, todėl sieksime, kad jos būtų panaudojamos maksimaliai skaidriai ir visuomenė būtų apie tai informuota. Atveriami duomenys taip pat turi didžiulį ekonominį potencialą. Tikime, kad verslas ir aktyvūs visuomenės nariai sugalvos, kaip panaudoti šiuos duomenis prasmingai“, – sako VPT direktorė Diana Vilytė.

Atvirą duomenų tinklalapį Viešųjų pirkimų tarnybai neatlygintinai padėjo sukurti IT ekspertas Povilas Poderskis.

„Daugeliui organizacijų – privačių, valstybinių ir nevyriausybinių – rūpi viešųjų pirkimų duomenys ir galimybė juos analizuoti. Tai leidžia suprasti rinkos poreikius, formuoti politikos pakeitimus, ieškoti korupcijos požymių. Viešųjų pirkimų tarnyba žengdama šį žingsnį, atverdama duomenis, suteikia tikro skaidrumo galimybę viešųjų pirkimų sričiai. Belieka prie to prisidėti pilietinei visuomenei”, – sakė P. Poderskis.

Nuo 2003 m. iki 2015-06-30 viešiesiems pirkimams išleista 29 824 671 080,16 EUR*.

Atvirus VPT duomenis galima rasti adresu:

www.freedata.lt/vpt

Kam skirti šie atviri duomenys?

Visuomenei ir žiniasklaidai, norinčiai žinoti ir kontroliuoti, kam išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigaiTiekėjams, kurie dalyvauja ar ketina dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.Perkančiosioms organizacijoms, kurios vykdo viešuosius pirkimus.

Šiame tinklalapyje pateikiama viešųjų pirkimų informacija, kurią perkančiosios organizacijos (PO) pateikė VPT ir paskelbė Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP IS).

Paiešką sistemoje galima atlikti pagal perkančiosios organizacijos ar pirkimo dalyvio pavadinimą, pagal pirkimo pavadinimą arba sutartį pasirašiusios įmonės pavadinimą, pavadinimo fragmentą arba įmonės kodą.

Sistemoje, kuri bus atnaujinama kas ketvirtį, atskirais pjūviais taip pat pateikiami visi Vilniaus miesto savivaldybės ir jos įmonių pirkimai, gydymo įstaigų, euro įvedimui reikalingų paslaugų, statybos sektoriaus bei viešieji pirkimai iš užsienio įmonių.

 Pastaba:

*2003–2009 m. informacija pateikta be komunalinio sektoriaus perkančiųjų organizacijų supaprastintų pirkimų ir mažos vertės pirkimų, nuo 2010 m. – be mažos vertės pirkimų. 

Parašykite komentarą