Choras „Virgo“ 35-ąją sukaktį paminės jubiliejinių koncertų ciklu

Aktyviai Lietuvoje ir svetur koncertuojantis, šalies ir savosios Alma mater vardą garsinantis Vilniaus universiteto (VU) merginų choras „Virgo“ šiemet mini 35-ąją kūrybinės veiklos sukaktį. Šia proga žavus, linksmas ir nuolat jaunas kolektyvas klausytojus pakvies į tikrą chorinės muzikos šventę – Vilniuje spalio 21-24 d. surengs net tris jubiliejinius koncertus.

1980-aisiais Vilniaus universiteto Filologijos fakultete tuometinio dekano Balkevičiaus iniciatyva įsteigtas choras šiuo metu vienija per 50 įvairių specialybių Vilniaus universiteto studenčių ir absolvenčių, o šis būrys kasmet pasipildo vis naujomis narėmis. Nuo 1981 m. chorui vadovauja Rasa Gelgotienė.

Per 35-erius veiklos metus nuveikta išties nemažai: choras surengė daugybę koncertų, dalyvavo televizijos ir meno projektuose, daugybėje tarptautinių festivalių ir konkursų, iš kurių daugiau nei 20 kartų grįžo su apdovanojimais. „Aukso paukštės“ laimėtojas, daugkartinis Šimkaus konkurso laureatas choras „Virgo“ prieš dvejus metus vykusiame Lietuvos chorų konkurse pripažintas geriausiu moterų choru.

Merginos koncertavo beveik visose Europos šalyse, gastrolių keliai jas nuvedė ir į kitų žemynų scenas: publika aplodismentų atlikėjoms negailėjo JAV, Kanadoje, Japonijoje, Meksikoje, Brazilijoje, Kuboje, Argentinoje. Choras nuolat bendradarbiauja su įvairiais solistais ir orkestrais. Kolektyvo kūrybinis kelias užfiksuotas net šešiose kompaktinėse plokštelėse – dvi skirtos lietuviškai muzikai, trys – klasikinei, paskutinėje chorui akomponuoja didieji Šv. Jonų bažnyčios vargonai.

Jubiliejinių choro koncertų ciklą spalio 21 d., trečiadienį, 19 val. pradės renginys Vilniaus universiteto planetariume, kur menininkė Kristina Inčiūraitė pristatys savo naujausią tarpdisciplininį projektą „Pakeisk visas sagas“. „Virgo“ dainininkės jame pakvies pasimėgauti vizualiniu ir akustiniu bandymu permąstyti rutinizuotos kasdienybės problematiką. Choras atliks vieną populiariausių savo repertuaro kūrinių – K. Jenkinso „Adiemus“ – ir neįprastais sprendimais (kartojimais, plojimais, kvėpavimu ir t.t) užpildys planetariumo erdvę garsų lavina. Chorisčių muzikiniai eksperimentai bus integruojami į K. Inčiūraitės eksperimentinio filmo kontekstą.

Įvairių epochų, žanrų ir stilių muziką dainuojantis „Virgo“ spalio 23 d., penktadienį, 19 val. pakvies į kitą koncertą. Šv. Jonų bažnyčioje choristės atiliks Bobo Chilcotto „Mažąsias džiazo mišias” (A Little Jazz Mass). Akomponuos kolektyvo chormeisterė Indrė Veličkaitė. VU merginas šiame koncerte sveikins svečiai iš užsienio – vienas geriausių Lenkijos vyrų choras. Kolektyvui iš Vižisko miesto vadovauja garsus lenkų kompozitorius Piotr Janczak, kurio kūriniai pastaruoju metu užima svarbią vietą „Virgo“ repertuare. Klausytojai turės unikalią galimybę išgirsti vieną geriausių Lenkijos vyrų chorą ir skambiausius kompozitoriaus P. Janczak kūrinius.

Koncertų maratoną užbaigs šeštadienį, spalio 24 d., 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje vyksiantis finalinis jubiliejaus koncertas. Į „Virgo“ gimtadienio šventę sukaktuvininkių pasveikinti atvyks kiti du VU chorai – „Gaudeamus“ ir „Pro musica“. Į sceną taip pat žengs ne tik dabartinės „Virgo“ dainininkės, bet ir visų laikų „Virgo“ choristės. Jos atliks kelis iš kartos į kartą perduodamus choro lobyno kūrinius, tarp kurių G. B. Pergolesi „Stabat Mater“. Atlikti šį kūrinį tapo neatsiejama kiekvieno kas penkerius metus švenčiamo choro jubiliejaus tradicija. Akomponuos su „Virgo“ dažnai koncertuojantis VU kamerinis orkestras.

Finalinis koncertas bus kupinas muzikinių sveikinimų ir staigmenų. Viena jų – pirmąkart pasirodys ir „Virgo“ merginas pasveikins VU vyrų choras, subūręs VU choruose dainuojančius vaikinus.

„Virgo“ jubiliejaus koncertai:

Spalio 21 d., trečiadienį, 19 val. VU planetariume (Konstitucijos pr. 12A, Vilnius), renginys nemokamas

Spalio 23 d., penktadienį, 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilnius), bilietai.lt

Spalio 24 d.,  šeštadienį, 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilnius), bilietai.lt

Daugiau informacijos:

VU chorų vadovė
Rasa Gelgotienė
861570810

Parašykite komentarą