Seimas svarstys Užimtumo įstatymo projektą

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė Seimui pristatė vieną iš Socialinio modelio projektų – Užimtumo įstatymo projektą Nr. XIIP-3240, parengtą siekiant įgyvendinti projekto „Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinio-administracinio modelio sukūrimas“ siūlomas priemones ir projekte atliktų mokslinių tyrimų rekomendacijas užimtumui didinti.

Įstatymo projekto tikslas – pateikti esamų užimtumo formų klasifikaciją (nustatant naujas užimtumo formas) ir numatyti atsakomybę už nelegalų ir nedeklaruotą darbą bei nedeklaruotą savarankišką veiklą, užsieniečių įdarbinimo tvarkos pažeidimus bei sukurti naują aktyvių darbo rinkos politikos priemonių taikymo modelį.

Teikiamu projektu numatoma sureguliuoti visas užimtumo formas viename norminiame teisės akte, numatyti atsakomybę už nelegalų ir nedeklaruotą darbą bei nedeklaruotą savarankišką veiklą, užsieniečių įdarbinimo tvarkos pažeidimus, sudaryti prielaidas vienodam apmokestinimui gyventojų pajamų mokesčiu ir valstybiniu socialiniu draudimu;

Taip pat siūloma patikslinti bedarbio sąvoką ir įstatyme nustatyti bedarbio statuso suteikimo, sustabdymo, atkūrimo ir panaikinimo pagrindus;

Įstatymo projektu numatoma tikslinti papildomai darbo rinkoje remiamų asmenų kategorijas atsižvelgiant į bedarbių įsidarbinimo galimybes charakterizuojančius rodiklius (kvalifikaciją, amžių, nedarbo trukmę) ir situaciją darbo rinkoje; nustatyti naujas ir patobulinti esamas aktyvios darbo rinkos politikos priemones bei aktyvios darbo rinkos politikos priemonių taikymą.

Socialinio modelio projektams po pateikimo pritarė 82, prieš balsavo 16, susilaikė taip pat 16 Seimo narių. Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas, projektus siūloma svarstyti lapkričio 24 d.

Parašykite komentarą