Atidaroma pirmoji „Rail Baltica“ atkarpa

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius susitiko su Europos Komisijos (EK) nare, atsakinga už transportą, Violeta Bulc. Komisarė Lietuvoje lankosi ypatinga proga – šiandien atidaroma pirmoji geležinkelio linijos „Rail Baltica“ atkarpa nuo Kauno iki Suvalkų. 

„Šiandien Kaune oficialiai atidarysime pirmąjį, sakyčiau istorinį, „Rail Baltica“ europinės vėžės ruožą. Įgyvendinti šį projektą būtų neįmanoma be EK politinės ir finansinės paramos. Nuoširdžiai dėkoju Komisarei V. Bulc už nuolatinį dėmesį ir darbą kartu įgyvendinant pirmąjį projekto etapą“, – sakė premjeras A. Butkevičius. 

Vyriausybės vadovas Komisarės paprašė atkreipti dėmesį į nepatenkinamos būklės geležinkelio liniją nuo Bialystoko, kur traukiniai vietomis gali riedėti vos 30 kilometrų per valandą greičiu. EK narė teigė, jog šiuo klausimu yra tariamasi su Lenkijos infrastruktūros ministre, Lenkija raginama teikti didesnį prioritetą „Rail Baltica“ projekto plėtrai.

Šiandieniniame susitikime Vyriausybės vadovas su Komisare taip pat apsikeitė nuomonėmis dėl būsimų Komisijos pasiūlymų kelių transporto ir oro susisiekimo srityse. Ministras Pirmininkas pažymėjo, jog Lietuva siekia tvaraus, saugaus, aplinkai draugiško ir efektyvaus oro transporto sektoriaus vystymosi Europoje.

Kalbantis apie kelių transportą pažymėta, jog labai svarbu užtikrinti vieningą krovinių vežimo rinką tarp Europos Sąjungos valstybių. „Lietuva nepritaria tam, kad prisidengiant socialinio dempingo nuostatomis būtų ribojamos galimybes Lietuvos ir kitų Bendrijos šalių vežėjams dirbti vieningoje Europos rinkoje“, – teigė premjeras A. Butkevičius. 

Susitikimo metu aptarti ir Klaipėdos jūrų uosto įstatymo ir valstybinės žemės nuomos klausimai. Vyriausybės vadovas Komisarę patikino, jog sprendimai bus priimti atsižvelgiant į EK rekomendacijas, šiuo metu atliekamos studijos, vertinama kitų Europos šalių uostų praktika. 

„Lietuva ir toliau sieks glaudžios sąveikos su Europos institucijomis siekiant užtikrinti šalies transporto sistemos konkurencingumą, taip pat tame tarpe įgyvendinant europinės reikšmės projektus“, – sakė Vyriausybės vadovas. 

Šiandien Ministras Pirmininkas A. Butkevičius ir EK narė V. Bulc Kauno geležinkelio stotyje dalyvaus naujos europinės „Rail Baltica“ vėžės atidarymo renginyje. 

Parašykite komentarą