Kaimo reikalų komitetas įvertino naują pieno supirkėjų kontrolę

Kaimo reikalų komitetas 2015 m. spalio 16 d. posėdyje apsvarstė, kaip įgyvendinamas Ūkio subjektų, perkančių–parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymas.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė informavo komiteto narius, kad minėtam įstatymui įsigaliojus nuo š. m. rugpjūčio 1 d. jau pradėjo veikti jame numatytas nesąžiningų veiksmų stebėjimo ir kontrolės mechanizmas. Gautos ir suregistruotos visos pieno pirkimo–pardavimo sutartys, jos analizuojamos ir aiškėja reali situacija pieno sektoriuje.

Rinkos reguliavimo agentūra pradėjo tikrinti registruotus žalio pieno supirkėjus. Dabartiniu metu jų patikrinta 11, o iki metų pabaigos planuojama patikrinti visus 72 supirkėjus. Patikrinimų metu nustatyta įvairių pažeidimų, sudarant pieno pirkimo–pardavimo sutartis, už pažeidimus 4 supirkėjai nubausti piniginėmis baudomis nuo 600 iki 1500 eurų sumomis. Nustatytas netgi toks faktas, kad vienas žemės ūkio kooperatyvas, pagrinde iš smulkiųjų gamintojų, supirkdavo pieną po 8 eurocentus /kg, kurį perparduodavo pieno perdirbimo įmonei už 18 eurocentų/kg. Už minėto įstatymo reikalavimų nesilaikymą  šio kooperatyvo veikla sustabdyta.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius pažymėjo, kad tokie faktai ir Rinkos reguliavimo agentūros patikrinimo medžiaga turi būti plačiau viešinama kaimo gyventojams, kurie galėtų geriau orientuotis kokiems supirkėjams ir kokiomis sąlygomis gali parduoti pieną.

Posėdyje prieita prie nuomonės, kad šis įstatymas aktualus ir pradeda duoti teigiamų rezultatų, tačiau jį reikia patobulinti. Numatyta, kad Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į teikiamus pasiūlymus, š. m. lapkričio mėn. pradžioje parengs įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą ir Kaimo reikalų komitete šie klausimai dar kartą bus aptariami.

Parašykite komentarą