Švietimo ir mokslo ir kultūros ministrai Seimo komitetui pristatė 2016 metų valstybės biudžeto projektą

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje buvo pradėtas svarstyti 2016 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas. Savo kuruojamas sritis pristatė kultūros ministras Šarūnas Birutis ir švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Kultūros ministras Š. Birutis pasidžiaugė, kad 2016 metais Kultūros ministerijai ir jos valdymo srities įstaigoms (išskyrus Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą ir Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją) planuojama skirti 29 mln. eurų daugiau nei 2015 metais. Šis padidėjimas daugiausia susijęs su darbo užmokesčio didinimu kultūros ir meno darbuotojams bei struktūrine Europos Sąjungos parama. 2016-uosius Seimui paskelbus Bibliotekų metais planuojama skirti 300 tūkst. eurų naujoms knygoms ir kitiems leidiniams bibliotekose įsigyti. Ministras akcentavo, kad papildomai Bibliotekų metų programai, t. y. projektinei veiklai ir pačioms bibliotekoms, lėšų nėra numatyta. Š. Birutis tuo pačiu atkreipė Seimo narių dėmesį, kad daugumai svarbių datų, jubiliejų minėjimo programoms papildomas finansavimas neskiriamas, apsunkinant Kultūros ministerijos galimybes užtikrinti tokių programų tinkamą įgyvendinimą ir projektų kokybę, jų prieinamumą ir sklaidą visuomenei. Ministras apgailestavo, kad vis dar trūksta lėšų nekilnojamojo kultūros paveldo objektų sutvarkymui ir investicijoms į kultūros įstaigas pagal Valstybės investicijų programą.

Švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė komiteto narius informavo, kad 2016 metais planuojamo valstybės biudžeto asignavimai švietimui ir mokslui, palyginti su 2015 metais, mažėja 37 mln. eurų (3,7 proc.). Tai susiję su tuo, kad kol kas vis dar mažėja mokinių, žymiai mažėja ir Europos Sąjungos lėšos, nors valstybės biudžeto lėšos – didėja. Ministrė pasidžiaugė, kad planuojama skirti daugiau lėšų doktorantų stipendijoms, bus finansuojamas neformalaus ugdymo krepšelis, didinama minimali alga ir mokyklų bibliotekininkų darbo užmokestis, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestis. A. Pitrėnienė atkreipė dėmesį, kad būtų tikslinga svarstyti galimybę 2016 metams numatyti papildomų lėšų pilotiniam klasės krepšelio projektui ir skirti papildomai 3,75 mln. eurų penkioms projekte dalyvausiančioms savivaldybėms.

Komiteto pirmininkas R. Paliukas ir komiteto nariai, atsižvelgdami į Švietimo ir mokslo ministerijos argumentus, užregistravo atitinkamus pasiūlymus biudžeto projektui, kuriais siūlo padidinti Švietimo ir mokslo ministerijos asignavimus, iš kurių būtų galima didinti pedagoginių darbuotojų darbo užmokestį ir numatyti papildomą finansavimą klasės krepšeliui.

Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas 2016 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą dar kartą svarstys lapkričio 4 d.

Parašykite komentarą