Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė: pasirengti farmacinės rūpybos paslaugų teikimui turi visi sveikatos apsaugos sistemos dalyviai

Liko mažiau nei keturi mėnesiai, kai Lietuvoje veikiančios vaistinės galės teikti farmacinės rūpybos paslaugas. Tai numatyta nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliosiančiame Farmacijos įstatyme, pagal kurį farmacinė rūpyba yra vaistininko farmacinės veiklos dalis. Farmacinės rūpybos paslaugos – tai gyventojų individualios konsultacijos sprendžiant su vaistinių preparatų vartojimu ir kitokia vaistininko pagalba pacientui, vartojančiam vaistus ar siekiančiam išlikti sveikam, pagerinti gyvenimo kokybę.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutė Mikutienės teigimu, svarbiausi pasirengimo žingsniai teikiant kokybiškas farmacinės rūpybos paslaugas yra paciento ir sveikatos sistemos poreikių išsiaiškinimas, farmacijos specialistų kompetencijų ugdymas, naujų įgūdžių formavimas, vaistininkų ir gydytojų bendradarbiavimo stiprinimas bei reglamentuojančios veiklą teisės sukūrimas.

Šiuos žingsnius turi įgyvendinti ne tik vaistininkai, todėl komitetas ragina visus sveikatos apsaugos sistemos dalyvius aktyviau konsultuotis, kartu spręsti kylančius klausimus bei problemas, kad vaistinėse teikiamos farmacinės rūpybos paslaugos atneštų realią naudą visuomenei.

Komiteto pirmininkė pažymėjo, kad farmacinė rūpyba gali padėti spręsti vieną didžiausių šiandieninių sveikatos sistemos problemų – netinkamą vaistų vartojimą. Vaistininkas, suteikiantis farmacinės rūpybos paslaugas, galės padėti pacientui ir užtikrinti, kad gydytojo paskirti vaistai būtų vartojami tinkamai, veiksmingai ir saugiai. Tyrimai užsienio šalyse rodo, kad net viena vaistininko konsultacija gali ženkliai pagerinti, pavyzdžiui, astma ar kita lėtine liga sergančio paciento gyvenimo kokybę.

Parašykite komentarą