Seimo Pirmininko pavaduotojas G. Kirkilas pasveikino Lenkijos politinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vadovą J. Kačynskį su pergale parlamento rinkimuose

Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų pirmininkas Gediminas Kirkilas pasveikino Lenkijos politinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vadovą Jaroslavą Kačynskį (Jaroslaw Kaczynski) su pergale Lenkijos Respublikos Seimo ir Senato rinkimuose, įvykusiuose spalio 25 d.

G. Kirkilo sveikinimo laiške rašoma: „Sveikinu Jūsų vadovaujamą partiją „Įstatymas ir teisingumas“, šių metų spalio 25 d. Lenkijos Respublikos Seimo ir Senato rinkimuose iškovojusią įspūdingą pergalę.

Šis pasiekimas – tai ilgalaikio, kruopštaus ir atkaklaus politinio darbo rezultatas, kuriame  itin svarus Jūsų asmeninis indėlis. Dabar laukia ilgalaikis darbas, kurio tikslas – pateisinti ryškų Jūsų tautos pasitikėjimą, gautą rinkimų metu, kas, kaip žinome iš patirties, nėra lengva.

Maloniai prisimenu laiką, kai buvome kolegos ir vadovavome Lenkijos ir Lietuvos vyriausybėms bei konstruktyviai bendradarbiavome. Jūsų dalykiškumas, darbštumas, strateginis mąstymas padėdavo spręsti aktualius abiejų valstybių klausimus. Šie rinkimai parodė, kad pastaraisiais metais įgyta patirtis dar labiau praplėtė Jūsų galimybes.

Tikiuosi, kad ir santykiuose su draugiškai nusiteikusia Lietuvos Respublika Jūs ir Jūsų vadovaujama partija kaip ir anksčiau bus nusiteikusi konstruktyviam bendradarbiavimui įvairiose srityse. Tai ypač svarbu Lenkijai ir Lietuvai, sutinkančioms naujus iššūkius šių dienų Europoje.“

G. Kirkilas ir J. Kačynskis glaudžiai dirbo kartu per dvišalius ir daugiašalius santykius, taip Europos Vadovų Taryboje, kai G. Kirkilas buvo Lietuvos Ministras Pirmininkas (2006–2008), o J. Kačynskis buvo Lenkijos Ministras Pirmininkas (2005–2007). G. Kirkilas Lietuvos Vyriausybės vadovu buvo tuo laiku, kai Lenkijos Prezidentu buvo Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) (2005–2010), J. Kačynskio brolis dvynys, tragiškai žuvęs 2010 m. balandžio 10 d. lėktuvo katastrofoje.

Pasak G. Kirkilo: „Lietuvos ir Lenkijos santykiai buvo vieni iš geriausių per visą periodą po Šaltojo karo pabaigos. Abi valstybės realiai įgyvendino dvišalę strateginę partnerystę, iš esmės realiai pradėjo bendrus energetinio saugumo projektus ir visaip kitaip plėtojo artimus santykius.

Brolių Kačynskių palankaus nusistatymo dėka 2006 m. pabaigoje lenkų kapitalas atėjo į „Mažeikių naftą“. Taip pat didelis jų nuopelnas, kad Lenkijos investuotojai prisijungė prie trijų Baltijos valstybių naujos atominės elektrinės statybos projekte „Leo Lt“. 2007 m. vasarą Vilniuje atidarėme Lenkijos Balstogės universiteto fakultetą.

Glaudžius Lietuvos ir Lenkijos santykius palaikė dažni abiejų valstybių vadovų, ministrų ir  parlamentarų tarpusavio kontaktai bei dvišaliai vizitai, neretesni nei kartą per mėnesį. Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus ir Lenkijos Prezidento L. Kačynskio, kaip ir Lietuvos Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko, premjeravusio 2001–2006 metais bei mano paties santykiai su Lenkijos premjeru J. Kačynskiu buvo betarpiški ir puikūs“.

Danutė Karaliūnienė

Seimo Pirmininko pavaduotojo Gedimino Kirkilo patarėja

Tel. (8 5)  239 6025, el. p. danute.karaliuniene@lrs.lt

Parašykite komentarą