Patvirtintos elektros skirstymo kainų ribos 2016 metams

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) spalio 30 dieną posėdyje patvirtino elektros energijos skirstymo ir visuomeninio tiekimo paslaugos kainų viršutines ribas 2016 metams.

Jos nustatytos, atsižvelgiant į elektros skirstymo bendrovės LESTO planuojamą paskirstyti elektros energijos metinį kiekį, tinklo priežiūrai ir modernizavimui būtinas sąnaudas ir investicijas bei 2016 metais planuojamas pajamas iš skirstymo veiklos.

VKEKK nustatė, jog elektros energijos skirstymo vidutinės įtampos tinklais paslaugos kainos viršutinė riba 2016 metais sieks 1 centą už kWh ir bus 0,178 cento mažesnė nei 2015 metais. Žemos įtampos elektros tinklais paslaugos kainos viršutinė riba 2016 metais sieks 1,766 cento už kWh, arba 0,216 cento daugiau nei 2015 metais. Ši dalis didėja dėl didesnio investicijų poreikio į žemos įtampos tinklų modernizavimą.

Žemos įtampos tinklas modernizuojamas susidėvėjusius įrenginius keičiant šiuolaikiškais, didesnį patikimumą ir efektyvumą užtikrinančiais įrenginiais. Be to, įprastos oro linijos keičiamos izoliuotomis arba požeminėmis kabelių linijomis, kurios yra atsparesnės gamtos reiškinių įtakai.

Planuojama, jog kitąmet vidutinės įtampos tinkluose bus paskirstyta 8,998 mlrd. kWh elektros energijos, žemos įtampos tinkluose – 5,96 mlrd. kWh elektros energijos.

„Preliminariai skaičiuojame, kad bendras svertinis skirstymo tarifas, palyginti su 2015 metais, šiek tiek mažės. Tokį rezultatą mums leidžia pasiekti efektyvesnė veikla ir nuosekliai įgyvendinami investicijų projektai, kuriais siekiame didinti tinklo patikimumą ir mažinti jo priežiūrai ir remontui skiriamas lėšas. Būtent dėl efektyvesnės mūsų veiklos skirstymo kaina mažėjo pastaruosius ketverius metus“, – sakė Aidas Ignatavičius, LESTO generalinis direktorius.

Spalio 30 dienos posėdyje VKEKK  taip pat nustatė 2016 metų visuomeninio tiekimo paslaugos kainą, kuri sieks 0,165 cento.

Visuomeninę elektros energijos kainą sudaro 7 dalys – elektros energijos įsigijimo, perdavimo, sisteminių, skirstymo vidutinės įtampos tinklais ir žemos įtampos tinklais, visuomeninio tiekimo, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kainos bei pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Galutinei elektros energijos kainai daugiausiai įtakos turi didžiausia dedamoji – elektros energijos įsigijimo kaina. 2015 metais ji sudarė 5,024 cento už kWh. Tuo metu skirstymo vidutinės įtampos tinklais ir žemos įtampos tinklais dedamosios sudarė atitinkamai 1,178  ir 1,550 cento už kWh.

Galutinės 2016 metų elektros energijos kainos turėtų paaiškėti ne vėliau kaip šių metų lapkričio 30 dieną, kai jas paskelbs VKEKK.

Parašykite komentarą