VDU erdvėse atidaryta drugelių fotografijų paroda

Dažnas mūsų nepastebi lapu keliaujančio vabzdžio. Tačiau Eglė Vičiuvienė pasilenkia ir sugeba pamatyti ne tik patį kelių milimetrų ilgio vabalą, bet ir į jį įsisiurbusią erkutę. Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo edukacijos specialistė ne tik tyrinėja, bet ir fotografuoja – savo užfiksuotais kadrais dalijasi su kitais gamtos mylėtojais. Lapkričio pradžioje Eglės fotografijos darbai papuošė VDU Centriniuose rūmuose (S. Daukanto g. 28) įsikūrusios kavinės sienas. Fotografijose įamžinti šiuo metu Botanikos sodo oranžerijoje plasnojantys ir besiritantys drugeliai.

Vabzdžiais Eglė susižavėjo netikėtai. Pasidomėjus, kodėl būtent vabzdžiai, Eglė neranda atsakymo: „Matyt, daug kas susidėjo. Šeima stebisi iki šiol – maža žavėjausi šunimis, žirgais, o vabaliukai, kaip ir daugumai mergaičių, buvo šiek tiek baugūs“. Kaip teigia pati autorė, viskas prasidėjo nuo didžiulio noro fotografuoti ir 2007 m. išsipildžiusios svajonės – padovanoto fotoaparato.

Užvaldantis pažinimo džiaugsmas

Meilė gamtai gimė jau vaikystėje – Eglė augo toli nuo miesto šurmulio. „Ieškoti pirmųjų kadrų išėjau į netoli namų esančias pievas ir miškelį. Visiškai netikėtai pamačiau papūgą! Tik vėliau paaiškėjo, tai buvo tik ryškiaspalvis lietuviškas paukštelis dagilis. Fotografavau viską: augalus, gyvūnus, į kadrą papuldavo ir vabzdžiai. Tada supratau, kad jie – kitokie, ne banalūs. Jų beprotiškai daug, ir visų gyvenimai tokie skirtingi“, – sako Eglė.

Anot autorės, su fotografija prasidėjo ir kitoks gamtos pažinimas: „Nenorėjau tiesiog daryti nuotraukas – man buvo įdomu, kokios gėlės tai žiedas, koks šio drugelio tikras pavadinimas – tekdavo paplušėti bandant internete atrasti atsakymus“.

Smagiausia fotografuoti drugelius

Nufotografuoti vabzdį – ne taip paprasta. Eglė teigia, kad neužtenka moderniausios technikos – reikia dar ir labai daug kantrybės bei žinių. Tenka keltis su saule, kol dar iškritusi rasa, ir viską gaubia ramybė, valandų valandas ieškoti fotomodelių, o suradus – nekvėpuojant laukti tinkamo momento. „Vis dar tikiuosi padaryti kokybiškų machaono ar sfinkso nuotraukų. Jie Lietuvoje – dažni, tačiau mūsų keliai vis nesusikerta“, – prasitarė Eglė. Paklausus, ką fotografuoti jai smagiausia, šypsodamasi patikina – drugelius.

Drugelių fotografijų paroda veiks iki gruodžio mėnesio. Gyvus tropinius  drugelius galima išvysti VDU Kauno botanikos sodo oranžerijoje iki gruodžio 31 d. Drugelių kolekcija nuolat pildoma naujomis rūšimis – net ir kelis kartus atvykę lankytojai ras naujovių.

Parašykite komentarą