Iš Izraelio atvykęs „Išgelbėti bulvių maišuose“ autorius knygą pristato ir istorijos mokytojams

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: 2015-11-06, penktadienis
Renginio pradžia: 14:00
Renginio vieta: Kauno IX forto muziejus

Iš Izraelio atvykęs dr. Jakovas Zilbergas šiomis dienomis Vilniuje ir Kaune pristato istorikų visame pasaulyje įvertintą, šiais metais lietuvių kalba išleistą knygą „Išgelbėti bulvių maišuose“, kurioje pateikiamos penkiasdešimties iš Kauno geto išgelbėtų vaikų istorijos, kurios atspindi Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje vykusią katastrofą.

Pasak knygos bendraautorio  J.Zilbergo, jį labiausiai sujaudino, kad į susitikimą, rengiamą istorijos mokytojams, susirinko sausakimša salė. „Man labai svarbu, kad apie katastrofą nori sužinoti daugiau žmonės, kurie tas žinias neš vaikams“, – sako svečias iš Izraelio.

Dr. J.Zilbergas slapta buvo pagimdytas 1942 m. Vilijampolės gete, nes vokiečiai buvo uždraudę net gimdyti. Iš 6 tūkst. gete įkalintų vaikų gyvų išliko 250–300. Populiarios knygos sudarytojas buvo išgelbėtas – iš šio mirties fabriko išneštas bulvių maiše.

Apie Holokasuto tragediją dažnai yra kalbama skaičiais, kurių beveik neįmanoma suvokti. Knygos vertė – tikrų žmonių istorijos, papasakotos liudininkų. Šie žmonės išgyveno, šias istorijas galime skaityti gelbėtojų dėka – aprašyti įvykiai parodo, kokio didvyriškumo reikalavo gelbėjimas. Gelbėtojai – tai žmonės, kuriems tauta pati savaime neturi jokios reikšmės jų tarpusavio santykiams su kitais, kuriems gyvybė ir gėris yra aukščiausios vertybės. Kas tie žmonės? Kaip susiformavo jų nuostabios žmogiškosios savybės?

Pasak vienos iš šios knygos pristatymo Kaune organizatorės – „Šiaurės Jeruzalė“ vadovės Annos Avidan, visame pasaulyje žmonės skuba vertinti kitus pagal tautybę, priskirdami tautoms „joms būdingus“ bruožus. Nacionalinis stereotipas palengvina nepažįstamo žmogaus suvokimą, o kilus konfliktui belieka priskirti kitataučiui neigiamus „jo tautos“ bruožus, ir palyginimas  laimėtas.

„Žydai, lietuviai, rusai, lenkai – daugumai mūsų šios sąvokos šiandien reiškia tam tikrų savybių rinkinius ir lemia mūsų požiūrį į visus kiekvienos tautos atstovus. Tokie apibendrinimai nuvertina individualias žmonių savybes ir labai greitai nuveda prie klaidingų išvadų. Pastiprinta metodiškai propaguojama ideologija, tautinė neapykanta visada veda į priešiškus santykius. Ši knyga – iškalbingas kraštutinio tautinės neapykantos žiaurumo pavyzdys, tikri mūsų šalies netolimos praeities istoriniai įvykiai. Todėl Holokausto švietimas yra svarbus ne tik dėl istorijos pažinimo, bet kaip tautinės neapykantos profilaktika – aktuali vakar, šiandien ir rytoj“, – teigia Anna Avidan.

Solomono Abramovičiaus ir Jakovo Zilbergo knygos „Išgelbėti bulvių maišuose“ pristatymas vyks 2015 m. lapkričio 6 d. 14 val. Kauno IX forto muziejuje vyks.  Ši knyga Lietuvoje platinama nemokamai.

Parašykite komentarą