SRK siūlo pakeisti peritorinės dializės paslaugų apmokėjimo tvarką

Vakar Seimo Sveikatos reikalų komiteto (toliau – Komitetas) posėdyje buvo svarstyta Sveikatos apsaugos ministerijos informacija dėl peritonine dialize gydomų pacientų gydymo tęstinumo užtikrinimo ir peritoninės dializės paslaugų apmokėjimo.

Posėdyje dalyvavusių gydytojų nefrologų ir pacientus, sergančius inkstų ligomis, vienijančios asociacijos „Gyvastis“ nuomone, peritorinės dializės procedūroms turėtų būti patvirtintas įkainis kaip hemodializės procedūroms. Tai sudarytų gydytojams galimybę be papildomų trukdžių skirti šį gydymą visiems pacientams, kuriems jis reikalingas.

Šiuo metu peritorinės dializės procedūroms reikalingos medžiagos perkamos Valstybinės ligonių kasos organizuojamų centralizuotų viešųjų pirkimų būdu iš anksto nustatytam pacientų skaičiui, taigi, toks gydymo būdas prieinamas tik nedidelei daliai pacientų, kuriems jis reikalingas. Be to, šis procesas užtrunka labai ilgai ir atsiranda tikimybė, kad konkursą laimėjus kaskart vis naujam tiekėjui, pacientai bus priversti keisti tirpalus bei kitas peritorinei dializei atlikti reikalingas priemones ir iš naujo mokytis jomis dializuotis. Peritorinės dializės tirpalų ir kitų priemonių keitimas, įvykus viešojo pirkimo konkursui, gali sukelti komplikacijų ir net grėsmę gyvybei kai kuriems pacientams, kuriems paskirtas jų sveikatos būklę atitinkantis gydymas.

Posėdžio metu taip pat buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad, remiantis Centralizuotai apmokamų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašo sudarymo ir keitimo, šių preparatų ir priemonių įsigijimo ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo šiais preparatais ir priemonėmis tvarkos aprašo, patvirtinto sveikatos apsaugos ministro 2007 m. kovo 2 d. įsakymu Nr. V-136, 3.2 punktu, vaistinis preparatas apmokamas centralizuotai, jei jis atitinka abu šiuos kriterijus: 1) skiriamas stacionare ir (ar) dienos stacionare ne daugiau kaip 500 pacientų šalies mastu; 2) vieno aktyviojo  stacionarinio  gydymo atvejo kaina, kai gydoma tokiu vaistiniu preparatu, yra didesnė nei 15 socialinių bazinių išmokų dydžių  suma. Taigi, pagal galiojantį teisinį reguliavimą centralizuotam peritorinei dializei reikalingų tirpalų pirkimui nėra jokio teisinio pagrindo.

Posėdžio metu buvo nuspręsta siūlyti Sveikatos apsaugos ministerijai per dvi savaites pakeisti peritorinės dializės paslaugų apmokėjimo reglamentavimą.

 

Simona Šimonienė

Sveikatos reikalų komiteto biuras, (tel. (8 5)  239 6786, el. p. simona.simoniene@lrs.lt)

Parašykite komentarą