Unitų vyskupas Irynėjus Bilyk Vilniuje aukos Šv. Mišias

Renginio tipas: Šv. Mišios
Renginio data: 2015-11-14, Šeštadienis
Renginio pradžia: 10:30
Renginio vieta: Švč. Trejybės bažnyčia (Aušros vartų 7B, Vilnius)

Lapkričio 10 d. į Vilnių atvyksta vyskupas Irynėjus Bilyk OSBM ir iš Romos atveža Šv. Juozapato relikviją. Šv. Mišios, skirtos šv. Juozapato šventei ir relikvijų pagerbimui, bus aukojamos Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje (Aušros vartų 7B, Vilniuje) lapkričio 14 d., šeštadienį, 10.30 val. Jas koncelebruos vyksupas Irynėjus Bilyk OSM bei kiti kunigai iš Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos.

Šiemet rugsėjį vykusioje spaudos konferencijoje buvo skelbta apie unitų bažnyčios tvarkybos darbus ir atskleistos pirmosios palaikų tyrimų paslaptys. 2014 m. bažnyčioje greta pagrindinio altoriaus buvo atrasta kripta su palaikais. Manoma, kad tai gali būti XVII–XVIII a. vienuolių, įžymių parapijiečių ir bažnyčios geradarių palaikai. Jie kriptoje suguldyti nesilaikant pagarbos mirusiems. Rastus palaikus norima perlaidoti pagal krikščioniškas tradicijas, prieš tai atliekant jų tyrimus ir sutvarkant kriptą. 2015 m. rugsėjo mėnesį Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto archeologai pradėjo šios kriptos tyrimus.

Žiniasklaidoje pasirodė daug straipsnių šia tema. Esant tarptautiniam susidomėjimui, Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos organizavo vieno iš jų vertimą į ukrainiečių kalbą.

Straipsnio nuoroda lietuvių kalba: http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/istorija/po-vilniaus-baznycia-xvii-xviii-a-kripta-su-simtu-vienuoliu-parapijieciu-ir-geradariu-palaiku-582-527770

Ukrainietiškas vertimas ─ prisegtame dokumente.

***

Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos finansuoja archeologinius Švč. Trejybės bažnyčios rūsių tyrimus (darbų užsakovas – valstybės įmonė „Lietuvos paminklai“), taip pat šiemet rengia bažnyčios fasadų tvarkybos darbų projektą. Praėjusiais metais departamento dėka pradėti ir šios bažnyčios stogo tvarkybos darbai, ─ šis projektas tęsiamas. 

Švč. Trejybės bažnyčia yra unikalus sakralinis, istorinis ir architektūros paminklas. Šios vietos istorija yra persipynusi su Trijų Vilniaus kankinių (Šv. Antano, Jono ir Eustachijaus), šventojo kankinio Makarijaus, Šv. Juozapato gyvenimais ir atmintimi – tai yra ko gero daugiausiai šventųjų menanti vieta Lietuvoje. Dabartinė mūrinė bažnyčia funduota 1514 m. kaip padėka už pergalę prieš Maskvą Oršos mūšyje (2014 m. minėtas bažnyčios 500 metų jubiliejus). XVII a. greta bažnyčios besikūręs bazilijonų vienuolynas tapo įtakingu katalikų ir stačiatikių unijos idėjos sklaidos centru.

KPD nuotr.

Parašykite komentarą