ŽTK: prieglobsčio prašytojams reikia kurti humaniškas sąlygas – tai svarbu bendram visuomenės gėriui

Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) pritarė įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimams (įstatymo projektas Nr. XIIP-3291).

Siūlomais įstatymo pakeitimais, įstatymo nuostatos derinamos su 2013 m. birželio mėnesį priimtu Europos Sąjungos prieglobsčio teisės aktų rinkiniu, kuriuo buvo užbaigtas Bendros Europos prieglobsčio sistemos kūrimas. Įstatymo projekto nuostatomis tobulinamas prašymų suteikti prieglobstį nagrinėjimo mechanizmas, nustatomos griežtesnių priemonių taikymas piktnaudžiavimo prieglobsčio procedūra atvejais. Taip pat praplečiamos nuostatos, susijusios su užsieniečiais, kurie negali išvykti dėl humanitarinių priežasčių, lengvinamas jų patekimas į darbo rinką. Keičiamos nuostatos dėl nelydimų nepilnamečių teisinės padėties, kurie yra ne prieglobsčio prašytojai, užtikrinama efektyvesnė tokių vaikų interesų apsauga.

Priėmus įstatymą būtų gerinama ir pažeidžiamų užsieniečių padėtis – atsirastų galimybė apgyvendinti prieglobsčio prašytojus, priklausančius pažeidžiamų asmenų kategorijai, jų poreikius atitinkančiose apgyvendinimo vietose, prižiūrimose nevyriausybinių organizacijų. Įstatymo projekte nustatomi kiti pakeitimai, kuriais užtikrinamos prieglobsčio prašytojų teisės bei jų integracija į visuomenę, o tuo pačiu numatomos priemonės efektyviau užtikrinančios visuomenės saugumą, kylant naujiems iššūkiams Europai dėl ženkliai išaugusių prieglobsčio prašytojų srautų.

Parašykite komentarą