Seimo nario L. Kazlavicko pranešimas: „Siūloma didinti atlyginimus mokytojams, kultūrininkams bei kitiems biudžetinių įstaigų darbuotojams“

Seimo narys Liutauras Kazlavickas registravo siūlymą ateinančių metų biudžete numatyti lėšas bazinės mėnesinės algos, pagal kurią skaičiuojami biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų atlyginimai, atstatymui iki prieš krizę buvusio dydžio.

Siūloma jau šeštus metus įšaldytą ir Vyriausybės nutarimu nustatomą biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų bazinį mėnesinės algos dydį nuo 35,5 eurų kelti iki 37,5 eurų. Priėmus šį siūlymą, darbo užmokestis didėtų mokytojams, socialiniams darbuotojams, bibliotekininkams, kultūros darbuotojams ir kitiems biudžetininkams. Šiems pakeitimams 2016 metų biudžete turėtų būti numatyti 82 mln. eurų. Pasak parlamentaro, šias lėšas būtų galima rasti peržiūrėjus ir atitinkamai pakoregavus ateinantiems metams suplanuotus asignavimus ministerijoms.

„Mūsų šalies BVP pasiekė 73 proc. ES vidurkio, taigi, stebimas ekonomikos augimas, pastaruosius šešerius metus didėjo tiek minimalus, tiek vidutinis šalies darbo užmokestis, brango ir pragyvenimas. Tačiau 187 tūkstančių švietimo, sveikatos, socialinio ir kitų sektorių darbuotojų atlyginimas, kuris buvo sumažintas ekonominės krizės metu, likęs toks pat. Akivaizdu, jog, augant ekonomikai, reikia priimti tam tikrus sprendimus ir tai – nebe valstybės lėšų trūkumo, o prioritetų sudėliojimo klausimas“, – teigia siūlymo iniciatorius L. Kazlavickas.

Anot parlamentaro, valdančiųjų argumentas, kad negalima viršyti leistinos valdžios sektoriaus išlaidų didėjimo ribos yra suprantamas, tačiau šiuo atveju – ne visai tinkamas, nes šis siūlymas yra ne išlaidų didinimo, o biudžeto paskirstymo ir politinių prioritetų klausimas.

„Suma, reikalinga biudžetinių įstaigų darbuotojų algų atstatymui, sudaro 1 proc. visų biudžeto lėšų. Esu įsitikinęs, kad atsakingai įvertinus suplanuotas išlaidas, jų rasti tikrai įmanoma. Visų pirma, reikėtų peržvelgti, kaip praėjusiais metais biudžeto lėšas naudojo ministerijos: pvz., vien Socialinės apsaugo ir darbo ministerijos valdymo srityje pernai buvo nepanaudota beveik 30 mln. eurų. Tikėtina, kad nepanaudotų asignavimų buvo ir kitose ministerijose. O jei dar peržiūrėtume šiai dienai valstybėje taikomų daugiau nei 200 mokestinių lengvatų veiksmingumą, kurios valstybei kasmet kainuoja apie 839 milijonus eurų, lėšų tikrai būtų galima atrasti. Tereikia elementaraus noro“, – sako Seimo narys L. Kazlavickas.

2016 metų valstybės biudžeto projektui teikiamame siūlyme taip pat pabrėžiama, jog dar 2010-aisiais Konstitucinis Teismas priėmė sprendimą, kuriuo sumažintus atlyginimus galima mokėti tik tol, kol yra oficialiai konstatuojama, kad dėl ekonomikos krizės negalima surinkti biudžeto lėšų, reikalingų atlyginimams. Tačiau valstybės finansinei padėčiai pagerėjus, ir vėl turi būti taikomi iki krizės buvę nustatyti atlyginimų dydžiai.

Parlamentaras atkreipia dėmesį ir į Finansų ministerijos teikiamas prognozes, kuriose nurodoma, kad ir ateinančiais metais šalies BVP bei vidutinis darbo užmokestis kils, taip pat numatoma didinti ir MMA.

 

Parašykite komentarą