Renovacijos sėkmė – šių metų darbo rezultatas

Daugiabučių modernizavimo procesas įsibėgėjęs, jau atnaujinta beveik 500 senų daugiabučių. Praėjusią savaitę Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Vilniuje vyko Aplinkos ministerijos, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) iniciatyva organizuoti susitikimai, kuriuose aptarti kokybiškos renovacijos ir projektų finansavimo klausimai. Į susitikimus buvo pakviesti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektų įgyvendinimo administratoriai, rangovai ir kiti renovacijos proceso dalyviai.

Organizuotuose susitikimuose dalyvavo Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta, Europos investicijų banko (EIB), Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI), Viešųjų investicijų plėtros agentūros (VIPA), Šiaulių banko, BETA atstovai.

„Šiuo metu labai svarbu, kad sutelktume maksimalias pastangas pabaigti jau pradėtus projektus, kurie turi pasirašę kreditavimo sutartis. Nuo to, kaip efektyviai ir kokybiškai dirbsite ir kiek namų užbaigsite šiemet, priklausys, kiek daugiabučių namų bus galima renovuoti 2016 metais. Aš tikiu, kad jūsų darbo pastangos lems gerus renovacijos rezultatus visoje Lietuvoje“, – sakė aplinkos viceministrė D. Matonienė.

Susitikimų metu Šiaulių banko Kredito rizikos departamento analitikas Gedas Janėnas informavo, kad per pastaruosius penkerius metus Šiaulių bankas, bendradarbiaujant su EIB, pasirašė 900 kreditavimo sutartis, kurių bendra investicijų vertė siekia 194 mln. eurų. Pasak G. Janėno, šiuo metu dar pritarta apie 350 projektų įgyvendinimui, kurių vertė apie 100 mln. eurų. Banko atstovas taip pat įspėjo rangovus, kad nepradėtų vykdyti rangos darbų, kol nėra pasirašyta kreditavimo sutartis.

Daugiau nei metus daugiabučių modernizavimo procese dalyvaujanti VIPA agentūra šiuo metu yra pasirašiusi kreditavimo sutarčių už 97 mln. eurų. „Šiais metais bus pasirašyta dar apie 30 kreditavimo sutarčių. Iš viso turimų 320 kreditavimo sutarčių – 50 atnaujinimo projektų įgyvendinama Vilniuje, iš kurių 8 baigti įgyvendinti arba pateikę galutiniu mokėjimo prašymus“ – sakė G. Dargužas.  

G. Dargužas priminė, kad praėjusį mėnesį lėšų išmokėjimas buvo laikinai sustabdytas, tačiau šiandien jau atnaujintas. Nuo praėjusio ketvirtadienio VIPA patvirtinusi beveik 100 mokėjimo prašymų ir išmokėjusi beveik 6 mln. eurų. Šiuo metu tikrinama dar apie 100 mokėjimo prašymų, kuriuos per artimiausias dvi savaites planuojama patikrinti ir apmokėti.

Kalbėdamas apie finansinę renovacijos situaciją, BETA direktorius V. Serbenta patvirtino, kad sustabdyti mokėjimai šiuo metu jau atnaujinti. „Norėčiau atkreipti dėmesį, kad gauti prašymai dėl valstybės paramos suteikimo bus patenkinti artimiausiu metu. Naudodamasis proga, noriu jus paraginti teikti prašymus rangos darbų pirkimo konkursų dokumentų įvertinimui. Raginu kuo skubiau teikti prašymus ir dėl valstybės paramos. Ypač svarbu, kad būtų grįžtančių lėšų, kurios suteiktų galimybę naujų projektų finansavimui“,  – teigė BETA vadovas V. Serbenta.

Šiuo metu pradėtiems modernizavimo projektams lėšų pakanka. Aplinkos ministerija kartu su Finansų ministerija ir Europos investicijų banku jau paskirsčiusi 2014-2020 m. skirtas lėšas, taip pat pasiekta, kad grįžtančios lėšos būtų nukreiptos naujiems renovacijos projektams finansuoti. Susitikimo metu rangovai nuraminti, kad šiuo metu turimų lėšų pakaks apmokėti pradėtiems modernizavimo projektams ir kitų metų projektams finansuoti.

Susitikimų metu dalyviams pristatytos ir valstybės paramos teikimo sąlygos, akcentuota, kad jau supaprastinta statybą leidžiančių dokumentų išdavimo tvarka. BETA atstovas supažindino su bendra renovacijos statistika Lietuvoje, esminiais statiniui keliamais reikalavimais. VTPSI atstovas informavo, kad šiemet jau patikrinta apie 60 proc. modernizuojamų daugiabučių, nustatyti 26 pažeidimai, už kuriuos paskirtos nuobaudos. 

Parašykite komentarą