Seimo narys V. Juozapaitis siūlo panaikinti susidariusią socialinę nelygybę tarp buvusių ir esamų teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybinių darbuotojų

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, šešėlinės vyriausybės kultūros ministras prof. Vytautas Juozapaitis, teikdamas Lietuvos Respublikos teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo 13 straipsnio pakeitimo projektą, siūlo patikslinti įstatymo nuostatas, sudarysiančias sąlygas kai kuriems nelygiavertėje situacijoje atsidūrusiems buvusiems teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybiniams darbuotojams gauti kompensacinės išmokos dalį.

„Pagal šiuo metu galiojančias Lietuvos Respublikos teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo nuostatas teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybiniai darbuotojai, kuriems iki įstatymo įsigaliojimo buvo nustatytas pensinis amžius, negali gauti teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybiniams darbuotojams skiriamos kompensacinės išmokos. Todėl apie 20 buvusių aktyvių teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybinių darbuotojų, kurių nemaža dalis garsino Lietuvą, gauna tik 180–190 eurų pensiją“, – komentavo V. Juozapaitis.

Dėl tokių nepakankamų socialinių garantijų, kūrybiniai darbuotojai turi daug materialinių sunkumų: skolų, kenčia nepriteklių, jiems trūksta lėšų maistui, vaistams.

Asmenų skaičius, kurie šiuo metu negali gauti kompensacinių išmokų dalies yra nedidelis – apie 18–20, todėl biudžeto lėšų reikės nedaug – 8,5–9 tūkst. eurų.

 

 

Parašykite komentarą