Seimo narės R. Baškienės pranešimas „Ar Seimas nušluostys motinos ašaras?“

Lapkričio 17 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo narės Rimos Baškienės inicijuotam Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo projektui.

Žiniasklaidoje iškelta problema, kai 83 metų motina negali pamatyti komoje esančio sūnaus ir sužinoti apie jo būklę, nes jo sutuoktinė tam prieštarauja, paskatino pakeisti dabar esamą teisinį reguliavimą. Dabar, esant nesutarimams tarp paciento sutuoktinio (sugyventinio) ir paciento tėvų (įtėvių), jo pilnamečių vaikų, patiems artimiausiems žmonėms nėra galimybės sužinoti apie paciento sveikatos būklę bei jį lankyti. Pvz., motina, tėvas ar pilnamečiai vaikai dabar negali gauti informacijos apie komoje esančių ar į avariją patekusiųjų savo artimųjų būklę, jei paciento sutuoktinis (sugyventinis) nesutinka, kad ši informacija jiems būtų suteikta. Problemos nėra, kai pacientas pats gali išreikšti savo valią, bet jei pacientas nėra gebantis protingai vertinti savo interesų, apie sveikatos būklę tėvai arba pilnamečiai vaikai pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą gali sužinoti tik tuo atveju, kai sutuoktinis (sugyventinis) sutinka arba kai jo nėra.

„Tai, manau, nėra dažnas atvejis, tačiau neigiami tarpusavio santykiai, egzistuojantys mūsų visuomenėje, rodo, jog būtina keisti teisės aktus ir sudaryti galimybę patiems artimiausiems žmonėms, t. y. paciento tėvams (įtėviams) ir pilnamečiams vaikams, sužinoti apie paciento sveikatos būklę ir jį lankyti. Tai taip pat palengvins į moraliai sunkią situaciją patenkančių gydytojų dalią, girdint motinos maldavimus suteikti jai informaciją, bet neturint teisės to daryti pagal dabar veikiančius įstatymus, jei sutuoktinė su tuo nesutinka“, – pateikdama įstatymo projektą kalbėjo jo autorė Seimo narė Rima Baškienė. Ji pasidžiaugė, kad įstatymo projekto įtraukimui į darbotvarkę skubos tvarka pritarė pasirašydami 47 Seimo nariai.

Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo projektas toliau bus svarstomas Seimo Žmogaus teisių ir Sveikatos reikalų komitetuose. Tikėtina, kad rudens sesijoje šis įstatymas, įpareigojantis, esant prašymui, suteikti informaciją apie paciento, kuris nėra gebantis protingai vertinti savo interesų, sveikatą, jo artimiausiems asmenims, bus priimtas ir toks teisinis reguliavimas piktiems žmonėms nebesudarys galimybės kankinti jų artimuosius, nesuteikiant informacijos apie sergantįjį arba neleidžiant jo pamatyti.

Parašykite komentarą