Žmogaus teisių komitetas: valstybė turi teikti didesnę paramą vaikui ir šeimai

Lapkričio 18 dieną Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) svarstė Išmokų vaikams įstatymų pakeitimų projektus.

Išmokų vaikams įstatymo Nr. I-621 8 straipsnio pakeitimo įstatymo projektu (XIIP-2936) siekiama skatinti vaiko globą (rūpybą) šeimoje. Siūloma nustatyti tikslinį priedą vaiko globėjui. Priėmus siūlomus įstatymo pakeitimus, vaiko globėjui (rūpintojui) už vaiką, kuriam globa (rūpyba) nustatyta šeimoje, būtų mokamas 1 bazinės socialinės išmokos dydžio globos (rūpybos) išmokos tikslinis priedas. Tokia nuostata yra pozityvi skatinat vaiko, kuris yra netekęs savo tėvų globos, globą (rūpybą) šeimoje, o ne institucijoje. ŽTK pritarė šiam įstatymo projektui.

Komitete apsvarstytas ir Išmokų vaikams įstatymo Nr. I-621 6 straipsnio pakeitimo įstatymo projektas (XIIP-1655). Šio įstatymo projekto rengėjų teigimu, siekiama mažinti skurdą ir socialinę atskirtį šeimų, auginančių ir (ar) globojančių tris ir daugiau vaikus. Tačiau komitetas pasiūlė tikslinti projekto aiškinamojo rašto nuostatas, nes siūlomu reglamentavimu galimai būtų skatinamos šeimos turėti daugiau vaikų, tačiau ne visais atvejais gelbstimos nuo skurdo ir socialinės atskirties. Priėmus siūlomas pataisas, trims ir daugiau vaikų auginančioms ir (ar) globojančioms šeimoms būtų skiriama ir mokama 0,4 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoka vaikui per mėnesį, nepriklausomai nuo šeimos pajamų.

Komitetas taip pat apsvarstė Išmokų vaikams įstatymo Nr. I-621 6 straipsnio pakeitimo Įstatymo projektą (XIIP-1711). Projekto rengėjai siekia bent dalinai pradėti atstatyti iki 2009 metų galiojusius išmokų vaikams dydžius. Rengėjai įvertino tai, kad visus išmokų vaikams dydžius šiuo metu atstatyti į 2009 metų lygį neleidžia esamos valstybės finansinės galimybės, todėl siūlo palaipsniui pradėti atstatyti sumažintas išmokas vaikams. Pritarus siūlomoms projekto nuostatoms, bendrai gyvenantiems asmenims, auginantiems ar globojantiems vaikus, kurių pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės už 4 valstybės remiamų pajamų dydžius, išmokos būtų mokamos:

vaikams nuo gimimo dienos iki 2,5 metų amžiaus po 0,75 bazinės socialinės išmokos dydžio;

vaikams nuo 2,5 iki 7 metų amžiaus po 0,4 bazinės socialinės išmokos dydžio;

auginant 3 ir daugiau vaikų nuo 7 iki 18 metų amžiaus – po 0,4 bazinės socialinės išmokos dydžio vaikui.

Komitetas iš esmės pritarė įstatymo projektams (XIIP-1655 ir XIIP-1711), kuriais siūlomi Išmokų vaikams įstatymo 6 straipsnio „Išmoka vaikui“ pakeitimai. Atsižvelgiant į tai, kad svarstomuose projektuose numatomi skirtingi kriterijai skiriant išmokas vaikams, ŽTK pasiūlė derinti svarstomus projektus, o taip pat įvertinti Vyriausybės argumentus Vyriausybės išvadoje dėl galimybių įgyvendinti įstatymų projektų pasiūlytas nuostatas.

Parašykite komentarą