Tvarios statybos viršūnė: kuo verslo centas „UNIQ“ unikalus Lietuvoje?

Statybos darbai – kruopščiai skaičiuojant perdirbtų medžiagų kiekį ir vertinant statybinių medžiagų sudėtį. Medžiagų tiekėjai – tik įsikūrę ne toliau nei 800 kilometrų nuo statybos vietos. Nelengva pastatyti verslo centrą, kai papildomai reikia laikytis įvairių reikalavimų bei taisyklių. Tačiau, pastangos atsiperka: Goštauto gatvėje bendrovės „Conresta“ ką tik užbaigtas verslo centras „UNIQ“ pateisina savo pavadinimą – jis unikalus tuo, jog vienintelis Lietuvoje turi tarptautinį aplinkosauginį „LEED“ Platinum standartą.

Pastatas buvo projektuojamas taip, kad atitiktų LEED Platinum (LEED Rating Systems – tai Jungtinėse Amerikos valstijose Žaliųjų pastatų tarybos sukurta sistema, kuria vertinamos pastato aplinkosaugos charakteristikos). Platinum: aukščiausias šios sertifikavimo sistemos įvertinimas. Generalinis rangovas sėkmingai įgyvendo didžiąją dalį reikalavimų: užtikrino sklandų griaunamo pastato medžiagų utilizavimą, dalies medžiagų pakartotinį panaudojimą, atliekų rūšiavimą. Statyboms buvo stengiamasi panaudoti kuo daugiau vietos statybinių medžiagų, bei medžiagų iš perdirbtos žaliavos. Naujame pastate įdiegtos projekte numatytos energiją taupančios technologijos.

Viena esminių LEED standarto skleidžiamų minčių – kad naujasis projektas netaptų svetimkūniu jau susiformavusioje miesto erdvėje, nedarkytų esamų žaliųjų zonų. Todėl UNIQ statybai pasirinktas vienas draugiškiausių miesto aplinkai sprendimų – naujas statinys iškilo seno, nebeefektyvaus, nugriauto objekto vietoje, taip natūraliai įsiliedamas į aplinką. Išgryninta „U“ formos pastato konfigūracija organiškai įsikomponuoja į aplinką bei užtikrina geras darbo salygas ir natūralų darbo vietų apšvietimą jo vartotojams.

Administracinis pastatas Uniq, kurio statybos buvo baigtos 2015 metų rugsėjo mėnesį, yra A klasės verslo centras. Jame visą plotą, t.y. beveik 7,000 kv.m. išsinuomojo Danske Bank IT padalinys. Pastate eilę metų dirbo skirtingos įstaigos, tačiau galų gale buvo nuspręsta, kad sklypas ir pastatas naudojami neefektyviai bei nebėra konkurencingi, taigi buvo priimtas sprendimas griauti esamą pastatą ir projektuoti naują. 

Parašykite komentarą