VKEKK patvirtino AB „Amber Grid“ gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainas 2016 metams

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), įvertinusi, ar AB „Amber Grid“ pateiktos gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainos neviršija sąnaudų apimties, nustatytos skaičiuojant perdavimo kainos viršutines ribas 2016 metams, ir nediskriminuoja atskirų vartotojų grupių, patvirtino perdavimo paslaugų kainas, kurios galios nuo 2016 m. sausio 1 d.

Pagal įleidimo–išleidimo taškų kainodaros modelį perdavimo paslaugų kainos nustatomos atskirai kiekviename įleidimo ir išleidimo taške: įleidimo taškuose sistemos naudotojai moka tik už užsakytus pajėgumus, išleidimo taškuose – už pajėgumus bei transportuotų gamtinių dujų kiekį.  

Dėl Energetikos reguliuotojų bendradarbiavimo agentūros (ACER) sprendimo tranzitui priskirti tik pagrindinio tinklo sąnaudas, o visas atšakų sąnaudas paskirstyti Lietuvos sistemos naudotojams (anksčiau visos patiriamos sąnaudos buvo proporcingai paskirstomos visiems sistemos naudotojams), keičiasi sąnaudų pasiskirstymas. Įleidimo taškams priskiriamos tik pagrindinio tinklo sąnaudos, vidiniam išleidimo taškui – pagrindinio tinklo ir atšakų sąnaudos.

Nuo 2016 m. sausio 1 d. daugiau nei trečdaliu mažėja mokestis už pajėgumus, užsakomus Kiemėnų ir Kotlovkos dujų įleidimo taškuose. Klaipėdos dujų apskaitos stotyje (DAS), t. y. Suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGDT) įleidimo taške, 2016 m. nustatytas 10,05 Eur/MWh mokestis už pajėgumus (iš viso suskaičiuota kaina šiame taške sudaro 30,15 Eur/MWh, kuri turėtų būti pasiekta per trejų metų laikotarpį). 2015 m. šiame įleidimo taške nebuvo taikomas pajėgumų mokestis, skatinant rinkos dalyvius naudotis SGDT. Vidiniame išleidimo taške gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainos keičiasi taip pat dėl mažėjančių transportuojamų gamtinių dujų kiekių.

Ilgalaikių gamtinių dujų pajėgumų perdavimo paslaugų kainas rasite čia.

Sistemos naudotojai gali užsakyti ne tik ilgalaikius pajėgumus (metams), bet ir trumpalaikius – ketvirčiui, mėnesiui ar netgi parai. Trumpalaikių perdavimo paslaugų kainos už pajėgumus nustatomos atsižvelgiant į perdavimo sistemos buvusio apkrovimo (panaudojimo) sezoniškumą per metus vidutinės trukmės laikotarpiu, jos yra proporcingos ilgalaikiams pajėgumas.

2016 m. planuojami užsakyti perdavimo sistemos pajėgumai įleidimo taške yra maždaug 13 proc. mažesni nei 2015 m., išleidimo taške – 8 proc. mažesni.  

Atkreipiame dėmesį, kad Seimas 2015 m. lapkričio 17 d. pritarė Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimui dėl pajėgumų paskirstymo modelio įdiegimo gamtinių dujų sektoriuje, todėl gruodžio mėn. galimi VKEKK sprendimai dėl gamtinių dujų perdavimo kainos koregavimo.

Parašykite komentarą