Seimas po svarstymo pritarė Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo projektui

Seimas apsvarstė Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo projektą Nr. XIIP-2017(5), parengtą siekiant supaprastinti civilinės būklės aktų registravimą, pasinaudojant informacinių sistemų ištekliais, padaryti jį efektyvesniu ir patogesniu vartotojams, sumažinti administracinę naštą ir užtikrinti paslaugų teikimą vieno langelio principu. Projektui ir 14 lydimųjų teisės aktų pataisų projektų po svarstymo pritarė 48, prieš balsavo 5, susilaikė 12 Seimo narių.

Svarstomu projektu siūloma nustatyti, kad kai kuriuos civilinės būklės aktus registruotų civilinės metrikacijos įstaiga savo iniciatyva, remdamasi atitinkamų įstaigų ar institucijų elektroninių ryšių priemonėmis jai persiųstais dokumentais.

Taip pat siūloma atsisakyti civilinės būklės akto įrašo įregistravimo liudijimų išdavimo, tačiau asmuo turės teisę gauti civilinės būklės akto išrašus. Valstybės institucijos savo sprendimų priėmimui informaciją apie asmens civilinę būklę gaus tiesiogiai iš gyventojų registro.

Numatoma, kad norintys susituokti asmenys asmeniškai paduotų teisingumo ministro nustatytos formos prašymą įregistruoti santuoką pasirinktai civilinės metrikacijos įstaigai.

Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai sudarys sąlygas įgyvendinti priemones, leisiančias  dokumentus, įrodančius tam tikrą veiksmą ar įvykį, perduoti civilinės metrikacijos įstaigoms tiesiogiai elektroniniais ryšiais iš šiuos dokumentus sudarančių įstaigų, taip pat civilinės būklės aktų registravimo paslaugas suteikti elektroniniu būdu.

Lydimuoju Civilinio kodekso pataisų projektu iš šiuo metu galiojančio kodekso siūloma išbraukti nuostatą dėl pasiūlymo norintiems susituokti asmenims pasitikrinti sveikatą. Taip pat numatoma galimybė vaikui, kurio tėvų pavardės yra skirtingos, suteikti dvigubą pavardę, sudarytą iš sujungtų vaiko tėvų pavardžių.

Parašykite komentarą