Seime – paroda, skirta Tarptautinei neįgaliųjų žmonių dienai

2015 m. lapkričio 26  d. pranešimas VIR

Gruodžio 2–18 dienomis Seimo III rūmų parodų galerijoje bus eksponuojama paroda „Tapatybės iliuzija“. Parodos globėja – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

„Tapatybės iliuzija“ – asociacijos „Lietuvos neįgaliųjų forumas“ nuotraukų parodų, pristatomų dešimtyje Lietuvos regionų, ciklas, kuris kviečia iš arti pažvelgti į nematomą žmonių su negalia gyvenimą socialinės globos namuose. Pagrindinė parodų ciklo idėja yra sklaidyti ydingus ir nepagrįstus mitus apie neįgaliųjų teises gyventi savarankiškai, vis dar giliai įsitvirtinusius tarp negalios neturinčių visuomenės piliečių.

„Žmones su negalia globojantys pensionatai dabar vadinami socialinės globos namais. Anksčiau čia būti neteko. Kurį laiką klaidžioju ilgais šios įstaigos koridoriais. Prasilenkiu su žmonėmis, neskubriai judančiais be konkretaus tikslo, atsainiai žiūrinčiais televizorių ar tiesiog tuščiu žvilgsniu žvelgiančiais į niekur. Vieni manęs nė nepastebi, kiti nepatikliai dirsčioja. Man jie atrodo tarsi įstrigę kitoje erdvėje ir tiesiog dreifuojantys pasroviui. Gyvenantys nelaisvėje, bet patys to nesuvokiantys. Ši erdvė man svetima ir šalta. Savo prigimtimi ji svetima ir jiems, nes mes juos ten įkalinome. Į socialinės „globos“ namus šie žmonės pateko vadovaujantis „defektyvių“ individų izoliavimo principu. Nes jie „ne tokie kaip mes“ todėl, kad mes juos matome kitokius. Teisybės dėlei privalu papasakoti, kad pats pensionatas yra puikiai įrengtas, jame dirba kvalifikuoti darbuotojai ir visi gyventojai turi sąlygas ką nors veikti, jei tik patys panorės . Bet netgi buityje jiems nepaliekama pakankamai savarankiškumo ir gyvendami pensionate jie praranda esminius gyvenimo įgūdžius . “, – teigia nuotraukų autorius D. Chmieliauskas.

Nuotraukos parengtos „Lietuvos neįgaliųjų forumo“ užsakymu, vykdant projektą „NE(galia) vs GAL(ia) neįgaliųjų teisių užtikrinimui“. Projekto tikslas – sustiprinti neįgaliųjų NVO įtaką, užtikrinant Neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatų įgyvendinimą bei dalyvavimą formuojant Lietuvos negalios politiką. Projektas finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2009–2014 m. periodo NVO programos lėšomis.

 

Goda Liaugminienė

Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento

Ryšių su visuomene skyrius, tel. (8 5) 239 6875, el. p. goda.liaugminiene@lrs.lt

 

Parašykite komentarą