VKEKK paskelbė mažųjų elektros energijos skirstytojų persiuntimo paslaugų kainas ir jų taikymo tvarkas

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), patikrinusi, ar mažųjų elektros energijos skirstytojų – AB „Lifosa“, UAB „Dirbtinis pluoštas“, AB „Achema“, UAB „E Tinklas“ ir AB „Akmenės cementas“ – pateiktos persiuntimo paslaugų kainos neviršija nustatytų viršutinių ribų ir nediskriminuoja atskirų vartotojų grupių, priėmė sprendimą paskelbti 2016 metų persiuntimo paslaugų kainas ir jų taikymo tvarkas.

UAB „Dirbtinis pluoštas“ turi buitinių vartotojų, todėl taikys ir visuomeninę elektros energijos kainą – 9,156 ct/kWh be PVM.  

AB „Lifosa“, AB „Achema“ ir AB „Akmenės cementas“ vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomą elektros energijos tiekėją, taikys persiuntimo paslaugos kainą, susidedančią iš:

– perdavimo paslaugos kainos – 0,691 ct/kWh be PVM;

– sisteminių paslaugų kainos – 0,203 ct/kWh be PVM;

– viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (VIAP) kainos – 1,392 ct/kWh be PVM;

– kiekvienam skirstytojui VKEKK nustatytos skirstymo paslaugos kainos.

Skirstomųjų tinklų operatorius UAB „E Tinklas“ persiuntimo paslaugų kainas savo vartotojams skaičiuoja ir diferencijuoja pagal AB „Litgrid“ paskelbtas kainas ir jų taikymo tvarkas.

AB „Lifosa“, AB „Achema“ elektros energijos persiuntimo paslaugų kainos nediferencijuoja, UAB „E Tinklas“ ir UAB „Dirbtinis pluoštas“ kainą diferencijuoja pagal suvartojamą elektros energijos kiekį, AB „Akmenės cementas“ – į galios ir energijos dedamąsias.

Atkreipiame dėmesį, kad Seimas 2015 m. lapkričio 17 d. pritarė Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimui dėl pajėgumų paskirstymo modelio įdiegimo gamtinių dujų sektoriuje, dėl ko gali keistis gamtinėmis dujomis elektros energiją gaminančių įmonių sąnaudos, todėl gruodžio mėn. galimi VKEKK sprendimai dėl elektros energijos kainų koregavimo.

Parašykite komentarą