ERK pranešimas: Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijoje (COSAC) diskutuota apie Europos Sąjungos plėtros proceso ateitį

Lapkričio 29 d. – gruodžio 1 d. Liuksemburge vykstančiame LIV COSAC plenariniame posėdyje šiandien diskutuojama apie ES plėtros proceso perspektyvas. Diskusijos dalyviai sutaria, jog ES plėtra yra sėkmės istorija tiek pačiai ES, tiek valstybėms, kurios per šį laikotarpį tapo ES narėmis. Nors artimiausius penkerius metus reali ES plėtra nenumatoma, nėra abejonių, kad šis procesas turi tęstis. COSAC dalyvių nuomone, šiandien kaip niekada svarbu ne tik reikalauti iš šalių kandidačių gerbti Europos vertybes, bet ir pačiai ES jas puoselėti. Tuo pačiu būtina užtikrinti integralų ES plėtros procesą, paremtą kiekvienos valstybės pasiekimų, įgyvendinant reformas, vertinimu.

„ES plėtros procesas turi būti įgyvendinamas kiekvieną šalį vertinant individualiai, pagal jos pasiektą pažangą“, – kalbėjo Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkas Gediminas Kirkilas.

„ES turi aiškiau ir aktyviau skleisti informaciją apie narystės ES ir paties stojimo proceso naudą šių valstybių gyventojams, o narystės siekiančių valstybių vyriausybės taip pat turi būti aktyvesnės. Nors Rytų Partnerystės šalys šiuo metu ES plėtros procese nedalyvauja, jos turi išnaudoti dabartinį laikotarpį, vykdydamos struktūrines reformas ir dėti visas pastangas pasirengti kitam integracijos į ES etapui. ES turėtų visokeriopai remti šiuos procesus, teikti politinę bei finansinę paramą jų įgyvendinimui“, – pabrėžė G. Kirkilas.

 

 

Parašykite komentarą