Seimas svarstys siūlymus tikslinti Ūkio subjektų, perkančių–parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymą

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė Seimui pristatė Ūkio subjektų, perkančių–parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-3791).

Teikiamu projektu siekiama tikslesnio pieno pardavėjų grupių suskirstymo, išplečiant didesnį kiekį parduodančių pieno pardavėjų grupių skaičių; tikslesnio pieno pirkėjų apibrėžimo, į įstatymo kontrolės ribas įtraukiant ir tas pieno perdirbimo įmones, kurios neperka pieno tiesiogiai iš pieno gamintojų, parduodančių savo gamybos pieną, o superka iš pieno supirkėjų.

Taip pat siūloma aiškiau apibrėžti žalio pieno pirkimo kainą; suteikti ūkio subjektams galimybę didinant žalio pieno pirkimo kainą kuo operatyviau tai padaryti nelaukiant 30 dienų įspėjimo laikotarpio.

Teikiamu projektu numatoma aiškiai įvardyti, kad žalias pienas turi būti superkamas tik sudarius rašytines žalio pieno pirkimo–pardavimo sutartis ir kad parduodant savo gamybos pieną, kiekvieno gamintojo pienas turi būti ištirtas akredituotoje VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje.

Siūloma nustatyti, kad nuostata, jog nesupirkti viso žalio pieno kiekio, pagal žalio pieno pirkėjo ir žalio pieno pardavėjo, sudarytas žalio pieno pirkimo–pardavimo sutartis, nukrypstant ne daugiau kaip 10 procentų nuo sutartyse nurodyto žalio pieno kiekio būtų taikoma tik tiems pieno pardavėjams, kurie parduoda daugiau kaip 500 kg pieno per dieną.

Įstatyme siūloma numatyti išimtį pripažintoms pieno gamintojų organizacijoms – galimybę netaikyti vienodos kainos pieno pardavėjams, priklausantiems tai pačiai pieno pardavėjų grupei pagal parduodamo pieno kiekį. Ši išimtis būtų taikoma tuomet, kai pienas perkamas iš pieno gamintojų organizacijos narių, dėl kurių parduodamo žalio pieno kainos derasi paskirtas pieno gamintojų organizacijos atstovas.

Projektu numatoma nukelti reikalavimo nurodyti žalio pieno kilmės šalį ant Lietuvos rinkai tiekiamų pagamintų pieno gaminių įsigaliojimo datą, kadangi yra atidėtas notifikavimo Europos Komisijai laikotarpis iki 2016-02-08.

Pataisoms po pateikimo pritarė 66, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė vienas Seimo narys. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Kaimo reikalų komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – gruodžio 15 d.

Parašykite komentarą