Seimo LSDP frakcijos pranešimas: „LSDP palaiko gyvūnų globėjus dėl gyvūnų ženklinimo“

2015 m. gruodžio 1 d. pranešimas VIR

Socialdemokratai remia galiojančią Gyvūnų globos ir apsaugos įstatymo nuostatą, kad nuo 2016 m. visi gyvūnai augintiniai – šunys, katės ir šeškai – būtų ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre.

LSDP frakcijos Seime nariai balsuodami pasipriešino siūlymui, kad privalomas žymėjimas galiotų tik vežamiems į užsienį gyvūnams augintiniams bei veisėjų gyvūnams.

Socialdemokratai pritartų visuotinio registravimo pereinamajam laikotarpiui, kai nustatytą laiką gyvūnų savininkai nebūtų baudžiami už neregistruotų augintinių laikymą. Pereinamuoju metu būtų dirbamas švietėjiškas darbas, o valstybės institucijos rastų galimybę remti nepasiturinčius gyvūnų turėtojus, nustatytų tvarką, kaip kuo greičiau ir mažiausiomis sąnaudomis registruoti visus šunis, šeškus ir kates.

„Kiekvienas savininkas būtų atsakingas už savo gyvūną – ir tuo atveju, jeigu jis pasimestų, nuklystų, ir tuomet, jeigu jis ką nors apkandžiotų ar apdraskytų“, – teigia Seimo narė socialdemokratė Orinta Leiputė. Ji tvirtina, kad augintinių registravimas ilgainiui išspręstų ir dabar paplitusio neatsakingo gyvūnų veisimo, žiauraus elgesio su gyvūnais problemas.

Gyvūnų globos organizacijos teigia, kad registruojant ir žymint mikroschemomis šunis ir kates, būtų galima geriau reguliuoti beglobių gyvūnų populiaciją ir kontroliuoti pasiutligei bei kitoms gyvūnų ligoms imlius gyvūnus. Gyvūnų globos organizacijos pasiruošusios bendradarbiauti su valstybės institucijomis.

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius pasisako už visuotinį augintinių ženklinimą, bet pabrėžia, kad būtina rasti būdus, kaip paskatinti žmones tai daryti, nepulti iš karto bausti, pagal galimybes padėti nepasiturintiems, tvarkingiems gyvūnų savininkams.

 

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

LSDP informacinio centro  vadovė Jolanta Bielskienė

Mob. 8 612 01 274, el. p. infocentras@lsdp.lt

 

Parašykite komentarą