Seimas priėmė pataisas dėl akcizų šildymui naudojamoms gamtinės dujoms

Seimas priėmė Akcizų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-3430(2), atsižvelgdamas į europinių direktyvų nuostatas, pagal kurias Lietuva privalo akcizais apmokestinti gamtines dujas, naudojamas kaip šildymui skirtą kurą.

Pristatydamas projektą Seimo nariams finansų viceministras Romualdas Gėgžnas pažymėjo, kad gamtinėms dujoms, naudojamoms kaip šildymui skirtas kuras, būtų taikomas minimalus Europos Sąjungos teisėje nustatytas 1,08 euro vienai megavatvalandei produkto akcizų tarifas. Naudojant šias dujas verslo reikmėms būtų taikomas sumažintas akcizų tarifas 0,54 euro vienai megavatvalandei produkto. Pasak R. Gėgžno, apmokestinus akcizais gamtines dujas naudojamas, kaip šildymui skirtas kuras, papildomai iš akcizų būtų gauta apie 3,1 mln. eurų pajamų.

Priimtomis pataisomis nustatyta, kad nuo akcizų už gamtines dujas atleidžiamos eksportuojamos gamtinės dujos; į kitą valstybę narę tiekiamos gamtinės dujos; gamtinės dujos, naudojamos kaip vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusų variklių degalai; gamtinės dujos, išskyrus gamtines dujas, naudojamas kaip variklių degalai, tiekiamos buitiniams gamtinių dujų vartotojams, taip pat asmenims, kurie pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymą turi paramos gavėjo statusą; gamtinės dujos, naudojamos technologinėms reikmėms gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo tinkluose ir gamtinių dujų skystinimo proceso metu; gamtinės dujos, naudojamos mišriai šilumos ir elektros energijos gamybai.

Įstatyme įtvirtinta, kad gamtinėms dujoms, kurios naudojamos kaip variklių degalai, taikomas  23,60 euro už vieną megavatvalandę produkto akcizų tarifas. Gamtinėms dujoms, kurios naudojamos kaip šildymui skirtas kuras, išskyrus žemiau nurodytą atvejį, taikomas 1,08 euro už vieną megavatvalandę produkto akcizų tarifas.

Gamtinėms dujoms, kurios naudojamos kaip šildymui skirtas kuras verslo reikmėms, taikomas 0,54 euro už vieną megavatvalandę produkto akcizų tarifas. Šiame įstatyme gamtinių dujų kaip šildymui skirto kuro naudojimas verslo reikmėms suprantamas kaip jų naudojimas asmens, kuris vykdo ekonominę veiklą, kaip ji apibrėžta Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme.

Tais atvejais, kai asmuo, kuriam gamtinės dujos būtų parduotos ar kitaip perduotos naudoti kaip variklių degalai ar šildymui skirtas kuras ir už kurias akcizai buvo sumokėti, vėliau šias gamtines dujas panaudotų tikslams, kuriems įgyvendinti gamtinės dujos pagal Akcizų įstatymą atleidžiamos nuo akcizų (pavyzdžiui, gamtinės dujos eksportuojamos, tiekiamos į kitą valstybę narę), sumokėti akcizai būtų grąžinami Mokesčių administravimo įstatymo nustatyta tvarka, reglamentuojančia mokesčių permokos grąžinimą.

Parašykite komentarą