Ko siekia Švietimo ir mokslo ministerija?

Gruodžio 4 d. Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentas šalies švietimo įstaigų, kurių darbuotojai pareiškė ketinimą prisidėti prie įspėjamojo dviejų valandų streiko, vadovams išsiuntė anketą, kurios tikslas, pasak anketos sumanytojų, noras įvertinti streiko mastą, keliamų reikalavimų aktualumą įvairioms švietimo darbuotojų grupėms.

Minėto departamento nuostatuose, 2015 m. spalio 15 d. patvirtintuose švietimo ir mokslo ministro įsakymu Nr. V-1120, išvardintuose šio padalinio veiklos uždaviniuose bei tiksluose nėra nė menkiausios užuominos apie tai, kad jame dirbantys valstybės tarnautojai turi pareigą vertinti pedagogų streikų mastą  (ši funkcija deleguota Statistikos departamentui) ar jų metu keliamų reikalavimų aktualumą įvairioms švietimo darbuotojų grupėms.

Švietimo profesinės sąjungos, pritardamos ne kartą švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės išsakytai minčiai, jog švietimo sistemoje dirbančių darbuotojų darbo laikas ir jam atlikti skirti finansiniai ištekliai turi būti naudojami efektyviai bei nuogąstaudamos, jog minėtos anketos sumanytojai savo darbo laiku užsiėmė pareigybėse nenumatyta veikla, kartu užkraudami papildomą darbą švietimo įstaigų vadovams, prašo labai konkrečiai atsakyti, kas yra šios anketos sumanytojas, kokius švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento veiklos uždavinius bei tikslus vykdant prašoma atsakyti į anketos klausimus bei kokiu tikslu bus naudojama gauta informacija.

Gavusios nekonkretų atsakymą arba jo visiškai negavusios, profesinės sąjungos anketą pagrįstai traktuos kaip dar vieną įrodymą, jog Švietimo ir mokslo ministerijoje darbo organizavimo ir apmokėjimo už jį tvarka nėra efektyvi, o ministerijos darbuotojai bando apie dalyvavimą streike pareiškusių įstaigų vadovus sukiršinti su pilietinę valią reiškiančiais pedagogais, sukurdami psichologinę įtampą ugdymo įstaigų kolektyvuose.

Švietimo darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos primena, jog streikuoti yra konstitucinė demokratinės šalies piliečių teisė ir joks administracinis, psichologinis ar fizinis poveikis šiuo atžvilgiu yra netoleruotinas.

Parašykite komentarą