Didėjančios renovacijos apimtys padeda augti statybos sektoriui

Pagerėjusi būsto kokybė, sumažėjusios sąskaitos už šildymą, padidėjęs energetinis efektyvumas – sėkmingos renovacijos rezultatai. Artėjant metų pabaigai, Vyriausybės prioritetinė Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa sparčiai įgyvendinama ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet visoje Lietuvoje. Patvirtintas naujas atnaujinimo modelis, į kurį įtrauktos savivaldybės, pasiteisino ir davė gerų rezultatų. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, vien per pastarąsias dvi savaites baigta atnaujinti 60 daugiaaukščių, o šiemet jau modernizuoti 447 daugiabučiai namai.

„Pasiekti rezultatai rodo, kad savivaldybės pajėgios rengti ir įgyvendinti tokio pobūdžio projektus. Dėl šios priežasties Aplinkos ministerija pasiūlė Vyriausybei parengti Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo projektą. Pagal tokį pat finansinį, organizacinį ir techninį modelį nutarta atnaujinti ne tik daugiabučius namus, bet ir savivaldybių viešuosius pastatus“, – sakė BETA direktorius Valius Serbenta.

Kalbėdamas apie tolimesnes perspektyvas renovacijos srityje, BETA vadovas įvardijo, kad planuojama atnaujinti ne tik pavienius daugiabučius, o ištisus kvartalus. Pasak V. Serbentos, atnaujinant kvartalus, bus sutvarkomos žaliosios erdvės, vaikų žaidimo aikštelės, inžinerinė infrastruktūra. Visa tai leis sutaupyti energijos bei pakeisti miestų įvaizdį.

Pradėjus įgyvendinti daugiabučių namų atnaujinimo programą, buvo nerimaujama dėl mažesniųjų miestų įsitraukimo į renovacijos procesą. Tačiau jie sėkmingai įsijungė į programą bei aplenkė didžiuosius šalies miestus. Kiekvieną savaitę atnaujinamas ir BETA interneto puslapyje skelbiamas savivaldybių lyderių dešimtukas, kuris nuolat keičiasi.

Pagal renovuotų daugiabučių skaičių lyderiauja Ignalinos savivaldybė, kur atnaujinti 58 daugiabučiai, antroje vietoje – Klaipėda, renovavusi 34 daugiabučius, trečioji – Druskininkų savivaldybė, kur atnaujinta 30 senų daugiabučių namų. Renovacijos lyderių dešimtuką galite sekti BETA interneto puslapyje (http://www.betalt.lt/wpcontent/uploads/2014/01/RENOVACIJOS-LYDERIAI16.pdf).

Šiuo metu pagal pasirašytas rangos darbų sutartis atnaujinimo darbai vyksta prie 1090 daugiabučių namų, dar dėl 209 namų daugiabučių atnaujinimo pradėti statybos rangos darbų pirkimai. Tikimasi, kad  renovacijos mastai ir toliau tik didės, o statybos sektorius išlaikys vieno labiausiai augančio šalies ūkio sektoriaus poziciją.

Parašykite komentarą