D. Mikutienė: iškovojome – inovatyviems vaistams bus skirta dvigubai daugiau lėšų

Šiandien, gruodžio 10 d., Seimas pritarė Seimo Darbo partijos frakcijos ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės pataisai dėl 2016 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, kuriame numatyta daugiau pinigų skirti inovatyvių vaistų kompensavimui. Vietoje planuotų skirti 6500 tūkst. eurų, bus skirta – 13 000 tūkst. eurų suma. Seimo Sveikatos reikalų komitetas taip pat vieningai pritarė šiai pataisai.

„Situaciją turime tokią, kad PSDF biudžete vaistų išlaidoms numatyta skirti 268 mln. eurų, tačiau tik labai menka dalis tenka inovatyviems vaistams – 2,4 proc. Tai reiškia, kad naujiems ir kokybiškiems vaistams yra skiriama neproporcingai mažai lėšų“, – sako Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė darbietė D. Mikutienė.

Politikė pabrėžia, kad valstybė privalo gerinti inovatyvių vaistų prieinamumą gyventojams, o šis įstatymas kaip tik tą ir užtikrintų: atsižvelgiant į tam tikras sąlygas, gydymo efektyvumą, finansinį rezultatą, vaistinio preparato gamintojas įsipareigotų lėšas grąžinti į PSDF biudžetą. Tai reiškia, kad Lietuvos gyventojams šių vaistų įsigijimo išlaidos būtų kompensuojamos.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad lietuviai Europoje išsiskiria kaip vieni iš daugiausiai vartojančių senų vaistų, kurių veiksmingumas, tenka pripažinti, gerokai mažesnis. Naujesni ir efektyvesni vaistai ligoniams paprasčiausiai neprieinami, t.y., valstybė jiems jų nekompensuoja. Inovatyvūs vaistai – brangūs, bet be galo svarbūs ir reikalingi, nes šių vaistų dažniausiai prireikia onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms gydyti, o šiandienos statistika liūdna: vėžinių susirgimų Lietuvoje kiekvienais metais daugėja“, – teigia D. Mikutienė.

Parašykite komentarą