Mirga Gražinytė-Tyla vėl diriguos Klaipėdoje, koncertų salėje.

Charizmatiška ir žavinga dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla gruodžio 21 dieną, pirmadienį, vėl atvyksta į Klaipėdos koncertų salę koncertuoti su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Pastaraisias metais ją lydinti tarptautinė sėkmė džiugina Mirgos talento gerbėjus. Šiuo metu M. Gražinytė-Tyla stebina Los Andželą, kur dirba filharmonijos simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento asistente ir jau yra pakviesta eiti antrojo dirigento pareigas 2016–2017 m. koncertų sezoną. Šį koncertinį sezoną Mirga taip pat yra Zalcburgo operos teatro meno vadovė ir pagrindinė dirigentė.

„Kiekvienas, kuris pasirinko muziką, pats ar tėvų nuvestas, ir išliko tam kelyje, išliko traukiamas kažkokios ugnies, kibirkšties. Ja dalintis mes ir susirenkam“, – viename interviu kalbėjo dirigentė, pasak kritikų, įskėlusi ugnį diriguodama Los Andželo filharmonijos orkestrui. 

Mirga Gražinytė-Tyla pateko į muzikinės visuomenės dėmesį 2009 m. balandį surengtame Vokietijos dirigentų forume, o K. Masuro dirigavimo meistriškumo seminare jos pasirodymas buvo pavadintas didžiausia staigmena. Nuo 2011 m. du koncertų sezonus ji buvo Heidelbergo teatro antroji dirigentė, 2013–2014 m. sezoną ėjo pirmojo kapelmeisterio pareigas Berno operos teatre. 2014 m. sausį ji buvo paskirta Zalcburgo operos teatro meno vadove ir pagrindine dirigente 2015–2016 m. koncertų sezonui, kur vadovauja naujiems operų pastatymams.

Muzikos kritikai pažymi neeilinį dirigentės talentą, ypatingą energiją ir gilias įžvalgas. M. Gražinytė-Tyla kviečiama diriguoti svarbiausiems pasaulio kolektyvams – tai Birmingemo miesto, Miuncheno filharmonijos, Dresdeno „Staatskapelle“, Frankfurto HR, Zalcburgo „Mozarteumorchester“, Vienos ir Švedijos radijo, Danijos ir Lietuvos nacionaliniai simfoniniai, Vienos kamerinis, „Kremerata Baltica“, Berlyno „Komische Oper“ orkestrai,  Bavarijos radijo choras, ir kt. Ji surengė pasirodymų Vienos „Konzerthaus“, Berlyno „Komische Oper“, Ciuricho operoje. dirigavo garsiuose Zalcburgo vasaros ir „Wiener Festwochen“ festivaliuose.

M. Gražinytė-Tyla dirigavo ir Klaipėdos kameriniam orkestrui bei chorui „Aukuras“, atliekant įstabų Broniaus Kutavičiaus „Jeruzalės vartų“ ciklą 2014 m. festivalyje „Permainų muzika“.

Dirigentė gimė Vilniuje, muzikų šeimoje; dirigavimo bakalauro studijas baigė Graco muzikos ir vaizduojamojo meno universitete, vėliau mokėsi Bolonijos muzikos akademijoje, Leipcigo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje bei Ciuricho menų akademijoje.

Festivalio „Salve Musica“ koncertas „Muzikinė šiaurės pašvaistė“ skirtas žymiausio suomių kompozitoriaus Jeano Sibeliaus gimimo 150-mečiui. Jo simfoninės poemos vadinamos Suomijos muzikos perlais ir senovinių padavimų muzikiniu įkūnijimu. Koncerte bus atlikta „Leminkeineno siuita“keturių simfoninių kompozicijų ciklas apie didvyrį Leminkeineną ir jo žygius, aprašytus garsiajame „Kalevalos“ epe.

J. Sibeliaus kūrybiniame palikime išskirtinę vietą užima Koncertas smuikui ir orkestrui d-moll. Kūrinys dvelkia išskirtine dvasia: jo muzika apibūdinama kaip „hipnotizuojantys šiaurietiškos žiemos peizažai, kuriuose tapoma baltai ant balto“. Jo pradžioje skambanti tyli styginių melodija, anot muzikos kritikų, tarytum garsuose plevenanti Skandinavijos migla.

Solo partiją šiame koncerte grieš smuikininkė Justina Auškelytė, šiemet įgijusi muzikos magistro laipsnį prestižinėje Juliardo aukštojoje menų mokykloje Niujorke. Ji jau pelnė apdovanojimus svarbiuose konkursuose Lietuvoje Latvijoje, Čekijoje bei Rumunijoje. Smuikininkė kviečiama dalyvauti šalies muzikos festivaliuose bei griežia su pagrindiniais Lietuvos simfoniniais ir kameriniais orkestrais.

Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą (LNSO) 1940 m. įkūrė kompozitorius, dirigentas ir pianistas Balys Dvarionas, 1964–2015 m. orkestrui dirigavo ir vadovavo Juozas Domarkas, nuo 2015-ųjų rudens kolektyvo meno vadovo ir vyriausiojo dirigento pareigas eina Modestas Pitrėnas.

18 valandą prasidėsiantį renginį atvers Ludwigo van Beethoveno „Leonoros uvertiūra“, tapsianti kontrastinga įžanga į „Muzikinę šiaurės pašvaistę“. Maloniai kviečiame!

Parašykite komentarą