Seimo narės R. Baškienės pranešimas: „Ar 8-asis rinkimų apygardų žemėlapis taps kalėdiniu stebuklu?“

2015 m. gruodžio 10 d. pranešimas VIR 

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) braižo naują rinkimų apygardų žemėlapį – jau 8 variantą. Iki gruodžio 14 d. laukiama pasiūlymų. Panašu į demokratiją.

Vyriausioji rinkimų komisija skelbė, kad vykdant Konstitucinio Teismo sprendimą ir dėl to  naujai braižant Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų žemėlapį, bus laikomasi  rinkimų apygardų derinimo su valstybės teritorijos administraciniu padalijimu, rinkimų apygardų (apylinkių) stabilumo, rinkimų apygardų teritorinio vientisumo, istoriškumo bei kompaktiškumo principų. Tačiau situacija, kurią matome, rodo akivaizdų pataikavimą galimai vienai – Lietuvos socialdemokratų partijai ir taikomą džerimanderingo principą. Tai akivaizdžiai matyti iš 6, 7 vienmandačių rinkimų apygardų žemėlapių projektų.

Gruodžio 8 d. 50 Seimo narių raštu kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, ragindami keičiant Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų ribas, vadovautis sąžiningumo ir nešališkumo bei pačios VRK skelbtais rinkimų apygardų formavimo principais.

Atkreiptinas dėmesys, kad formuojant naujas rinkimų apygardas, nesilaikoma VRK deklaruotų rinkimų apygardų formavimo principų. Rinkimų apylinkių priskyrimas rinkimų apygardoms tapo „prekybos objektu“ pagal įtaką ir partinę priklausomybę. Pastebėjimus dėl keistai formuojamų Kretingos – Palangos, Šilutės – Pagėgių ir kitų apygardų jau viešai išsakė Seimo nariai, rajonų bendruomenės.

Šiaulių rajone įvykdytas akivaizdus džerimanderingas: dalį rinkėjų priskiriant Kelmės, dalį Žiemgalos ir dar po vieną dalį dviems Šiaulių miesto apygardoms. Kaip paaiškinti Šiaulių rajono žmonėms, kodėl atsiradęs „gudrutis“ nori prijungti prie Šiaulių miesto Aušros rinkiminės apygardos Ginkūnus, tuo dar labiau sujaukiant Šiaulių rajono vientisumą? Kužių seniūnija paskirstoma net į tris apygardas ir t.t. Šiaulių rajone (kaimiškojoje rinkimų apygardoje) rinkėjų skaičius yra pakankamas, priešingai nei Šiaulių mieste, kur rinkėjų trūksta jų buvusioms trims apygardoms suformuoti. Vietoje racionalaus sprendimo – perskirstyti rinkimų apylinkes toje pačioje Šiaulių miesto savivaldybės teritorijoje į dvi galimai maksimalaus dydžio rinkimų apygardas, o likusią dalį prijungti prie Šiaulių kaimiškosios rinkimų apygardos, dabar gi Šiaulių rajonas suskaldomas net į keturias rinkimų apygardas. Jokios logikos ir pagrindimo – nebent tai kažkieno nurodymas. Apie keistų nurodymų ir reikalavimų buvimą byloja ir Seimo rinkimų vienmandačių apygardų reformos VRK projekto autoriaus, geografo Rolando Tučo pasakymai: „Aš galiu jungti įvairiai. Tačiau čia jau yra tam tikras susitarimas, reikalavimas… tad prie Šiaulių miesto, kol nėra nurodyta kitaip, aš „nagų nekišu“.

Šiaulių rajono savivaldybės vadovai, bendruomenės, seniūnijos rašė raštus, teikė Vyriausiajai rinkimų komisijai konkrečius pasiūlymus ir galimą kitokį, lygiavertį ir labiau gyventojams suprantamą Šiaulių krašto rinkimų apygardų paskirstymą.

Kam naudingas toks Lietuvos padalijimas parodys laikas. Žmonės vis dar tiki nešališkumu ir teisingumu. Tikėkime kalėdiniais stebuklais.

 

Daugiau informacijos

Seimo narė Rima Baškienė, mob. 8 698 42 173

Parašykite komentarą