Gidų mokymuose – pažintis su turizmo aktualijomis ir islamo kultūra

Gruodžio 10 d. Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos (toliau – VTD) surengtuose kasmetiniuose gidų mokymuose dalyvavo arti 200 gidų iš visos Lietuvos. Sveikindama mokymų dalyvius VTD direktorė Jurgita Kazlauskienė teigė, kad gidų kvalifikacijos kėlimas – labai svarbus žingsnis, gerinant turizmo paslaugų kokybę.  Pristatydami mūsų šalį užsienio svečiams gidai atlieka svarbų nuomonės formuotojų vaidmenį. Tai lemia turistų įspūdžius ir nusiteikimą rekomenduoti Lietuvą kaip atostogų kryptį potencialiems turistams – savo draugams ir pažįstamiems.

Gidų kvalifikacijos kėlimo mokymus VTD organizuoja 2 kartus per metus. Šiemet tai jau tretieji VTD organizuojami gidų mokymai. Jų metu pristatytos temos, parinktos atsižvelgiant į turizmo aktualijas, geopolitinius, ekonominius pasaulio įvykius, taip pa atkreipiant dėmesį ir į mažiau žinomus Lietuvos istorijos faktus. Mokymų metu gidams perduodamos ne tik teorinės žinios, pristatomi naujausi tyrimai, bet rengiama ir praktinė dalis. Gidai dalyvavo ekskursijoje renovuotame Vaidilos teatre Vilniuje. 

VTD Turizmo politikos skyriaus vedėja Rasuolė Andrulienė gidams pristatė Lietuvos turizmo rinkodaros strategiją bei naujausią VTD užsakymu atliktą tyrimą, kurio metu Lietuvą kaip turizmo šalį vertino užsienio turistai. Nagrinėjant užsienio turistų kelionės Lietuvoje ypatumus, paaiškėjo, kad savarankiškai Lietuvoje keliauja net 84 proc. turistų, o su grupe ir gidu tik 13 proc. Lietuvą lankančių turistų.

„Tyrimas rodo, kad daugumos turistų, 39 proc., sprendimą atvykti į Lietuvą lemia susidomėjimas šalies kultūra ir istorija. Dar 35 proc. atvyksta, nes Lietuvą jiems rekomenduoja draugai ir pažįstami. Dėl šių priežasčių labai svarbu, kad gidai būtų pasirengę suteikti kokybiškas paslaugas ir atitiktų turistų lūkesčius,“ – sako R. Andrulienė. Stipriosios Lietuvos pusės, kurias nurodė apklaustieji užsienio turistai, ir kurias, jų nuomone, turizmo sektorius galėtų aktyviau išnaudoti, tai: Vilnius ir jo istorinis bei kultūrinis paveldas, lankytinų kultūrinio turizmo objektų gausa, vietinė maisto kultūra ir šalies saugumas.

Pranešimus gidams taip pat skaitė Valstybinės saugomų teritorijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras (tema „Lietuvos gamtinė aplinka: kuo galime didžiuotis“) ir Vilniaus universiteto Orientalistikos centro dėstytoja Milda Petkauskaitė (tema „Islamo kultūra. Islamas Lietuvoje“). Modernaus meno centro l. e. p. direktorė Milda Ivanauskienė pristatė centro veiklą ir novatoriškus, didelio turistų susidomėjimo sulaukusius projektus: „Vilniaus kalbančios skulptūros“ bei „Literatų gatvė“. Ūkio ministerijos Europos Sąjungos vidaus rinkos koordinavimo skyriaus specialistė Lina Giedraitienė gidams pristatė Europos Sąjungoje nemokamai teikiamą SOLVIT pagalbą, kai pažeidžiamos asmens, pvz., gido, europinės teisės.

Šiuo metu Lietuvoje yra per 2900 gidų, kurie turi VTD išduotus gido pažymėjimus. Kasmet į VTD kreipiasi apie 250 gidų dėl kvalifikacijos pripažinimo bei gido pažymėjimų išdavimo.

Parašykite komentarą