Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba per iškilmingą elektros jungčių „NordBalt“ ir LitPol Link“ įjungimą

Gerbiami ceremonijos dalyviai, brangūs svečiai,

per 25-erius metus pasiekusi politinę nepriklausomybę, šiandien Lietuva pati sprendžia, kaip vystytis ir kaip kurti savo valstybę

Padarėme daug, nors galėjome ir greičiau.

Šio projekto įgyvendinimas demonstruoja šalies politinę brandą. Viena vyriausybė sugebėjo priimti sprendimus, kita – turėjo pakankamai kantrybės, kartais kovodama net su savo partijos vidine rezistencija – užbaigti projektus.

Šiandien įjungsime elektros jungtis tarp Klaipėdos ir Nibru, Alytaus ir Elko.

Šį simbolinį aktą atliksime čia, Lietuvos valdovų rūmuose, iš kur per amžius sklido Lietuvos europietiškumas ir atvirumas bendradarbiavimui.

Atsisakę tik stebėti ir ėmę veikti, atverčiame dar vieną sėkmingos regioninės partnerystės puslapį.

Baltijos šalys tampa Vakarų Europos elektros energetikos sistemos dalimi.

Greta istorinių ir kultūrinių saitų, Baltijos jūros regioną su kontinentine Europa nuo šiol jungs ir energijos tiltai.

Džiugu, kad jungtys stiprins elektros energijos tiekimo patikimumą, mažins vartotojų energijos sąnaudas, stiprins skandinavišką verslo kultūrą Baltijos šalyse.

Svarbiausia šiandien yra tai, jog visi kartu kuriame tai, kas yra nauja ir strategiškai svarbu visam regionui, visai Europos Sąjungai.

Nutiesę jungtis, stipriname stabilumą ir solidarumą, naikiname priklausomybę.

Tai darome kurdami naują elektros energijos rinką – tokios, kokia atsiranda su jungtimis, iki šiol nebuvo.

Dabar ne tik Lenkijoje ar Švedijoje, bet ir Vokietijoje bei Danijoje pagaminta elektra galės atsirasti Baltijos šalyse. Ir, žinoma, atvirkščiai – elektra iš Baltijos šalių galės konkuruoti rinkose, kurios buvo neprieinamos.

Tai – istorinis pasiekimas.

Prieš dvi savaites Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencijoje pristatėme savo patirtį, kaip sėkmingai derinti ekonominio augimo ir aplinkos apsaugos tikslus. „NordBalt“ ir „LitPol Link“ suteiks mums dar vieną galimybę tausoti gamtą. Tai labai konkretus mūsų įnašas į kovą su klimato kaita.

Savo ryžtu ir atkaklumu pelnėme Europos energetinės sąjungos kūrimo lyderių vardą.

Pavyzdingai vykstanti Lietuvos energetikos reforma – tai valstybės sutelktumo, toliaregiškumo ir sėkmingos partnerystės pavyzdys. Tegul ši sėkmė padrąsina Lietuvą, Baltijos regioną ir visą Europos Sąjungą toliau plėtoti strateginę energetinę integraciją.

Izoliuotą energetinę salą Baltijos jūros regione mes jau pavertėme Baltijos energijos žiedu. Puoselėkime ir stiprinkime jį – tam reikės dar daug politinės valios, profesionalios diplomatijos ir tvirto ryžto.

Sveikinu visus ir linkiu sėkmės!

Parašykite komentarą